Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Fårskalle, äggula, skägg

2012-10-04

Fakta:

Namn: Hyllning till skägget
Koreografi: Jeanne Mordoj
Regissör: Pierre Meunier
Plats: Hangaren, Subtopia, Norsborg
» http://www.subtopia.se/

Det fanns en tid då Skäggiga damen var ett uppvisningsföremål på nöjesfält och cirkus. I konkurrens med Långe mannen eller den vanställda Venus från Afrika.
Jeanne Mordoj objektifierar sig inte. Hon har fullt kommando över sig och sin ”cirkusperformance om skägget, livet och döden”. Ganska litet om skägget och livet, faktiskt, desto mer om döden. Mordoj som är utbildad cirkusartist i jonglering och ”kautschuk”-akrobatik är dessutom en skicklig buktalare, visar det sig. Och hon är en tydlig representant för den franska nycirkusen: filosofisk, poetisk, visuellt utmanande, raffinerat enkel och ofta komplicerad. Mycket material: snigelhus, snäckor, äggula, mjöl, jord, strån.
Tillsammans med Pierre Meunier, som regisserat, har hon skrivit texten som pendlar mellan nonsens och grotesk, och när hon buktalar använder hon kranier från får och grävlingar som buktalardockor.
Schubert sjungen av en fårskalle. Glidande balans med äggula på hud. Någon lek med skäggets hen-nighet vill inte Mordoj alls ställa till. Hon är en kvinnlig kvinna, men med skägg och det är inte mer med det. De bara benen är emellertid damigt rakade, och skägget för övrigt snyggt ansat.

Tidigare publicerat 3 okt i Expressen Kulturen.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser