Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Laddat möte mellan scen och salong

2012-09-28

Fakta:

Namn: Doppelgänger
Koreografi: Martin Forsberg
Ensemble: Norrdans och Regionteater Väst i Scenografi/mask och kostym av Jenny Nordberg
Plats: Norrdans på Härnösands Teater 28/9.
» http://www.norrdans.se

Doppelgänger, eller dubbelgångare som det heter på svenska, av Martin Forsberg, hade urpremiär i Härnösand förra veckan. Föreställningen innehåller två olika koreografier som är varandras dubbelgångare. Före paus är det dansensemblen från Regionteater Väst i Västra Götaland som framträder, efter paus är det Norrdans tur.
De här två koreografierna har ett gemensamt upplägg som bland annat består i att dansarna bjuder upp varsin person i publiken att vara med på scenen.
Om de tillfrågade tackar ja får de mikrofon i örat och genom den mikrofonen får de instruktioner om vad de ska göra på scenen.Det som också är likadant i båda koreografierna är scenrummet och kostymerna.
Dansarna har vita skjortor och byxor och både de och de uppbjudna gästerna har på sig korta vita slaktarförkläden.
På scenen står det ett långt bord som de använder till allt möjligt, de flyttar på det, vänder på det, går på det, gömmer sig bakom det, sitter på det, ja allt möjligt. Det kommer också in en stor presenning i någon sorts plastmaterial i båda koreografierna.
Båda kompanierna har också sin scenmästare med sig på scenen. Det är en person ur teaterns tekniska personal som står där och liksom övervakar det hela och deltar ibland. Men i övrigt blir det två väldigt olika koreografier.
Det vi får se är en sorts undersökning av vad människor som inte är dansare och som är helt oförberedda kan uttrycka på en scen tillsammans med professionella dansare och en koreograf. Och det visar sig vara ganska mycket.
Någon kryper iväg på alla fyra, de dansar ringdans, leker följa John, sjunger, talar eller bara går över scenen på olika sätt.
Det som då händer är att danskonsten på något sätt öppnar sig mot publiken. Dansens värld öppnar sig mot oss.
Jag kan känna mig främmande när jag ser en dansföreställning. De professionella dansarna på scenen är så vältränade, så skickliga och annorlunda. Det blir så stor skillnad mellan mig och dem.
Men här när de här så kallade vanliga människorna är med på scenen, blir dansarna också mer som vanliga människor. Det uppstår en mänsklig gemenskap som drastiskt minskar avståndet mellan scen och salong.
De båda koreografierna skiljer sig åt. Den från Regionteater Väst är varmare och paren med en dansare och en uppbjuden kommer närmare varandra än i Norrdans version. I den är atmosfären är mer laddad och innehåller mer kamp.
Men som alltid hos Martin Forsberg finns det mycket dans i båda koreografierna.
Han har ett nyskapande rörelsespråk och dansarna har egna dansavsnitt på scenen samtidigt som de inbjudna utför egna rörelsemönster i bakgrunden.
Föreställningen innovativ och nyskapande, publiktillvänd och rolig. Varje föreställning är dessutom unik. Om det är någonting som kan öppna danskonsten för en ovan publik så är det Doppelgänger. Missa den inte.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser