Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Angeläget och kraftfullt soloverk

2012-09-28

Fakta:

Namn: Dark horse
Koreografi: Lenka Vagnerova
Musik: Ivan Acher
Ensemble: Norrdans (Fanny Barrouquère)
Plats: Norrdans på Murberget Länsmuseet Västernorrland
» http://www.norrdans.se

Trots titeln Dark Horse, Mörk Häst, ägde premiären rum i dagsljus. Scenen bestod av en dansmatta och en stor soptunna mot svart bakgrund. In på denna scen rullar Fanny Barrouquère ackompanjerad av vågljud och fågelskrik. Det är som hon kommer från havet. Kanske är hon en sjöjungfru som sköljs upp ur vågorna, eller en Afrodite som ligger där i vattenbrynet och rullar hit och dit. Eller bara en vanlig människa i skjorta, byxor och väst. Hon kämpar för att övervinna sin egen tyngd och ta sig upp, men så fort hon lyckas resa sig faller hon omkull igen.
Det finns ingen vila. Någonting tvingar henne till ständig rörelse och ständig kamp. Yttre krafter drar iväg med henne åt olika håll. Motkraften kommer inifrån henne själv, från hennes dans och från friheten i de rörelser som hon hela tiden uppfinner. Äntligen uppe tar hon av sig strumporna och balanserar på tå, som på stenar. Fåglarna skriker och hon leker att hon fångar dem. Men så kastar någon in fåglar på scenen. Döda fåglar, tygfåglar.
Fanny Barrouquère förvandlas till en gammal och krokig gumma med darrande rörelser. Sedan fortsätter hon att förvandlas. Hon dyker ner i soptunnan och kommer upp i nya gestalter.
Sista gången är hon klädd i en svart sammetsklänning med långt släp. Hon lyfter armarna som i en besvärjelse och förvandlas till en drottning med krona av fåglar, sedan till en galjonsfigur i fören på ett skepp. Hon kan inte sluta dansa utan någon tar tag i släpet och drar ut henne från scenen.
Det här är en fysiskt krävande soloföreställning där dansen används för att möta världen, för att förstå den, fantisera och leka med den. Den har ett rikt flöde och skiftar från djupt allvar till glam och clowneri.
Fanny Barrouquère jobbar med direkt publikkontakt, hon skojar med oss som sitter där och får med oss på sina upptåg.
Koreografen Lenka Vagnerova kommer från Tjeckien. Det är glädjande att Norrdans har de här kontakterna med Östeuropa så att vi får ta del av deras rika kultur. Dark Horse är en glad och infallsrik föreställning som underhåller hela tiden.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser