Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 maj 2024

En världsmästares kamp för att göra comeback

2012-09-17

Fakta:

Namn: Ballroom dancer
Regissör: Christian Bonke och Andreas Kofoed
Plats: Biografer i Danmark

Det handlar om ett intensivt, vilt och passionerat drama både på och utanför dansgolvet, i den framsående prisbelönade danska dokumentärfilmen Ballroom Dancer från 2011, som nu äntligen har nått den danska biopubliken. Här får vi på nära håll följa den ukrainskfödda före detta världsmästaren i latinsk dans, Slavik Kryklyvyy, när han tio år efter sitt världsmästerskap försöker göra comeback vid 34 års ålder.
Under tiden har en höftskada och olika danspartners fört honom från den ledande positionen, men nu forsöker han med sin nya unga danspaertner och käresta Anna Melnikova, återvinna den ledande platsen i världseliten. En benhård kamp, som inte bara kräver dansträning , men också mycket fysisk styrketräning och en vilja av stål.
Men filmens drama ligger också i Slavik Kryklyvyys kärlekskamp med Anna Melnikova och den vanskliga balansakten mellan känslor och professionalism och en evig vacklan mellan tillit och missmod. De har problem med att dansa ihop både professionellt och privat eller som Slavik Kryklyvyy uttrycker det: ”rida på samma våg och få själen att flyga”.
Han är själv ett rent fyrverkeri av rörelser och kräver alltmer sexualitet och sensualitet av sin danspartner, men inser alltför sent att han har agerat som en vampyr gentemot henne. Dessutom medverkar Slavik Krylyvyys tidigare framstående danspartner Joanna Leunis, tom tillsammans med Michael Malitowski hela tiden tar guldet mitt framför näsan på Slavik och Anna.
Det är imponerande, hur nära det lyckas regissören och fotografen Christian Bonke och Andreas Kofoed att komma in på Slavik Kryklyvyy och Anna Melnikovas liv både i träningsstudion, på hotellrummet i omklädningsrummet och i mycket personliga samtal med bl.a. diverse tränare.
Mycket fin och stämningsfull är Magnus Jarlbos filmmusik, som kontrasterar mot tävlingsdansens ballroom-musik, och filmen ger en interessant och unik inblick i interiörer i tävlingsdansens värld. Ballroom Dancer erhöll ett specialomnämnande på Tribeca Film Festival i New York i 2012 i kategorin bästa nya regissörer.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser