Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Tåspets och släggkastning

2012-09-11

Balett är bra till mycket – bortom det som väl ändå är det primära, det vill säga de estetiska och konstnärliga aspekterna och kvaliteterna. Vi har nyligen skrivit om att balettlektioner kan bidra till bättre skolresultat och leda till att sociala barriärer raseras (Danstidningen 2/2012).
Här är två andra områden där dansen kan tjäna goda syften utöver det konstnärliga: att förhindra att småflickor blir sexfixerade samt att förbättra en släggkastares tävlingsresultat.

Stora delar av vuxenvärlden har länge oroat sig över att småflickor numera ofta alltför tidigt i livet och alltför utstuderat strävar efter att vara så sexiga som möjligt. Nu har ett par amerikanska forskare undersökt hur det går till när flickor i åldrarna 6 till 9 år får för sig att de ska klä sig och bete sig på ett sexuellt utmanande vis – eller inte. Ett antal flickor och deras mödrar i den amerikanska mellanvästern intervjuades av forskarna. Det visade sig att mammor som själva strävade efter ett utseende som de ansåg behagade män, härmades av sina döttrar. Även medierna drev flickorna mot en sexfixering. Flickor som sattes i balettundervisning, däremot, tycks ha blivit vaccinerade mot sådant beteende. Forskarna Christine Starr och Gail Ferguson på Knox College drar slutsatsen att flickorna genom sin dansträning lär sig att deras kroppar kan användas till annat än att locka till sig män, att de inte behöver satsa på att vara attraktiva genom sexighet. Om detta läser vi i Pacific Standard, (http://www.psmag.com/culture-society/too-sexy-too-soon-not-if-you-hang-out-at-the-barre-43407) där artikelns författare Tom Jacobs också vågar sig på ännu en förklaring till att flickor som väljer dansutbildning blir immuna mot förtida sexvirus: de bygger upp självförtroende och skaffar sig kompisar bland de andra flickorna i balettklassen.

Tåspets eller slägga?

Sophie Hitchon heter en brittisk släggkasterska som både slog sitt eget nationella rekord och kom till final i Londonolympiaden. I en intervju i Mail Online www.dailymail.co.uk/news/article-2185727/Olympics-2012-Former-ballet-dancer-Sophie-Hitchon-leaps-hammer-final.html berättar hon att hennes 12 år i dansvärlden, med lektioner och framträdanden inför publik, hjälpte henne att skicka iväg sin slägga hela 37 cm längre än någonsin förr och det inför 80 000 åskådare på Olympiastadions läktare. I finalen kom hon sist, dessvärre. Men ändå, att en släggkasterska hävdar att hon fått bättre balans och större styrka båda fysiskt och mentalt av sin dansutbildning säger något om dansens värde utöver det vi vanligtvis tänker på.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser