Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Tally – hoo här kommer drevet!

2012-09-10

Fakta:

Namn: Jägermeisterin av och med Anna Westberg
Musik: Henry Purcell, Joel Brindefalk
Plats: Atalante

– Det är långt ifrån att bara skjuta och äta gott kött, sa en av Jägarförbundets 25 000 unga (åldrarna 19-30 är) i radion i veckan. Älgjakten pågår i norr.
Ja, det är så jägarna brukar säga. Men vad betyder det? Ett förslag till svar levereras nu från oväntat håll. Koreografen och dansaren Anna Westerberg går i sitt nya verk Jägermeisterin på jakt efter innebörden i beteendet. I hennes version handlar det om överklivningar och sammansmältningar av natur, djur och människa.
På scenen står två gedigna jakttorn. Äkta vara, ser jag som bott i älgskogen. Det doftar tjära. Gömd i skuggorna på det ena tornet sitter kompositören Joel Brindefalk och sänder ut musik som påminner om naturens sus och rassel omstöpt i elektronisk form.
På scengolvet hukar en figur. Jägare eller djur? I befjädrad dräkt och mössa med lysande röd kant – signal för en människa i skogen – utvecklar Anna Westerberg rörelser och gester som både associerar till jägarens och djurens mönster. Det är fascinerande dans som gör bruk av hela kroppen. Westberg har en vaksam spänst i varje steg. Steg förresten, det handlar lika mycket om tecken; en liten vridning på huvudet för bättre hörsel – så gör både vi och djuren– eller signaler med fingrarna och rutiner för vapnet. Det är dans att njuta av.
Sju scener bygger stycket, men Westerberg bjuder på ett organiskt flöde. Historien om jägarnas två skyddshelgon fogas in medan hon byter dräkt. Till ackompanjemang av Purcell knyter hon vackert an till historien med utsökt barockinspirerad dans.
Från salongen förenar sig sju statister med solisten. Även här glider uttrycket mellan människor och djur. Den strövande horden övergår i jaktlaget som vilar ut till en vaggsång med Dans Anderssons bloddrypande text. Starkast av allt är drevet med harskramlorna. Jag ska inte avslöja varför, gå själv till Atalante och se det här inslaget i satsningen Ny koreografi. Mera, mera, säger jag!

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 7 september 2012

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser