Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Flammande flamencosteg

2012-08-27

Fakta:

Namn: Outsider Sommerballet på Bellevue
Koreografi: Alexandre Bourdat, Anja Gaardbo og Selene Muñoz
Plats: Bellevue Teatret i Klampenborg

Flamencostjärnan Selene Muñoz briljerar på Alexander Kølpins Sommerballet på Bellevue, som sett till sin helhet är ett ganska ojämnt program.
Först när den utmärkta flamencodansaren, Selene Muñoz, kommer upp på scenen efter pausen, sker det något riktigt intressant på allvar i Alexander Kølpins Sommerballet på Bellevue Teatret. Den endast 23-åriga dansk-spanska flamencostjärnan, som också tog publiken med storm på förra årets Sommerballet, besitter en förtrollande energi, nerv och utstrålning och är inte bara en fenomenalt fin dansare, men även en framstående förnyare av flamencotraditionen.
Med fingerspetsarna slår hon an de komplexa flamencorytmerna på sin styva vita plastkorsett som hon också använder som musikalisk tvättbräda. Iförd svart byxdress låter hon i rivande tempo de röda flamencoskorna hamra loss på golvet som flammande hästhovar, så att hela kroppen vibrerar.
Och hon är ledande i flocken framför sina fyra manliga meddansare som glider över scenen i långa vita stärkta kjolar i hennes egen bildrika koreografi.
Graciöst vrider hon sig runt med flott svaj i ryggen och kokett rycker hon till i skuldran och höften. Det är inte minst glädjande att höra hennes flamencoskor i precisa, rytmiska och lekande dialog med Stephan Jarls enormt dynamiska slagverk. Det är dans på hög nivå.
Outsider kallar Kølpin i år sin Sommerballet. En titel som förefaller knyta an till inledningens ganska ointressanta koreografi av Alexandre Boudat skapad för föra fantastiska dansare och fin musik och sång av Jesper Mechlenburg. Her är den atletiska Thomas Holm Radil outsidern, som inte låter de tre andra ta sig in i sitt liv och till sist väljer att hoppa av livets yra.
Före pausen får vi också en mer showpräglad, energisk hip hop-koreografi av Anja Gaardbo, där Marvin Spahi sina sex fina dansare, som ger sig hän likt putslustiga mörka fantasifigurer till en funkartad remix av bl.a. The Doors. Men koreografin kan inte mäta sig med Gaardbos Hey Hey på förra årets Sommerballet och har väl heller inte så mycket med aftonens tema att göra.
Det verkar som, om Alexander Kølpin själv har stått for mycket ”outside” som konstnärlig ledare av detta års ickehomogena Sommerballet, där Selene Muñoz’ flamencodans, blir detsom bär upp hela föreställningen och plockar in stjärnorna i huset.

Sista speldag 1 september.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser