Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Nordiskt ljus och tangotoner

2012-08-17

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Tim Rushton, Edhem Jesenkovic, Cyndi Lauper, Tommi Kitti
Ensemble: Dansk Danseteater, Pantomimeteatret, Skånes Dansteater
Plats: Politigården, Köpenhamn

Tim Rushton, Dansk Danseteater och gästande kompanier bjuder på sommardans i Politigården kryddat med utmanande argentinsk tangomusik.
Politigårdens vackra runda pelarklädda rum från vilket man kan blicka upp mot sommarhimlen, är ett makalöst ställe att se dans på. Som polischefen Johan Reimann lovade i sitt välkomsttal till premiären på Copenhagen Summer Dance på måndagskvällen, blev vädret – bortsett från några få minuters regnstänk – torrt och fint, så hela programmet kunde genomföras planenligt.
På samma sätt som när Tim Rushton lanserade Copenhagen Summer Dance 2004 presenterar han i år uteslutande nordiska danskompanier tillsammans med sitt eget Dansk Danseteater. Men koreograferna er både nordiske och internationella, liksom den levande musiken och sången, som på ett fint sätt binder ihop kvällens program.
En riktigt god idé är att Pantomimeteatret i år har bjudits in till Politigården. Det är faktiskt Pantomimeteatrets presentation av Tim Rushtons härliga trio Triplex till Bachs Pianokoncert nr 5, som är den starkaste programpunkten. Både för att Rushtons Triplex från 1999 är en liten musikalisk pärla till koreografi, och för att Pantomimeteatrets dansare sprudlar av charm och energi i det koketta, lustfyllda och mycket helstöpta verket.
Självklart presenterar de skickliga dansarna i Dansk Danseteater även verk av Rushton med fina utdrag ur både Monolith (2011) och Rhapsody (2012) och det mest spännande utdraget ur det nya verket Mein Weg, koreograferat till musik av Arvo Pärt.
Mein Weg innehåller enormt många fantastiska nästan flamencoinspirerade armgester, och dansarna trippar på ett lustigt sätt iväg i röda kjolar, matchande Politigårdens fond på ett sätt som för tankarna till verk av koreografen Jirí Kylián. Dessutom inleder Dansk Danseteater med ett smakprov ur ett verk av Edhem Jesenkovics som ser väldigt lovande ut: Walking in the Night.
Precis som förra året är Skånes Dansteater även inbjudna till sommerdans. Till Cyndi Laupers tolkning av den välkända kärlekssången Unchained Melodies rör sig kompaniets Laura Lohi mjukt och följsamt i Stephen Petronios solokoreografi. Sensuell och drömmande är även koreografen Tommi Kittis trio Milonga för tre kvinnlige dansare i långsamma kraftfulla rörelser till Astor Piazollas milonga-musik.
Det är just tango-kompositören Astor Piazolla som är den röda tråden i programmets första del. Tim Rushton som alltid lägger sig vinn om att ha medryckande musik på Copenhagen Summer Dance har i år inviterat dragspelsvirtuosen Andreas Borregaard och gitarristen Mikkel Sørensen till att spela sina egna Piazolla-arrangemang. Det blir till riktiga musikaliska små stjärnstunder när de två härliga musikerna sätter sig på scenkanten och spelar den långsamma Oblivion och rytmiskt markanta Libertango så att det till och med tycks som om fåglarna på Politigården blir inspirerade att kvittra med.
Den dansk-norska sångfågeln Bente Vist inleder programmets andra del med en irländsk folkvisa och sprider lysande nordiska klanger när hon senare på kvällen från ett fönster på första våningen sjunger Solveigs Sang av Grieg.
Copenhagen Summer Dance bjuder i år återigen på ett fint och generöst erbjudande om att helt gratis få uppleva tillgänglig och modern dans av hög kvalitet kryddad med fin musik.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser