Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 03 december 2023

Till försvar för politiskt förföljda

2012-08-08

Från augustis första dag pågår This is political (Detta här är politiskt) på Moderna Dansteatern. Det är inte, som det kunde låta, en dans- eller performanceföreställning, utan en öppen process som vill undersöka hur scenkonst, ofta avantgardisk, begränsas, hotas eller tystas på alltfler platser i världen.
– Vi lever inte i en tid av tolerans, säger Danjel Andersson, konstnärlig ledare för Moderna Dansteatern i Stockholm, vattenhål och drivhus för samtida scenkonst.
Det räcker inte att säga att det finns mycket konst i Kina, Ryssland eller Iran och att det är bra. De fängslade medlemmarna i punkgruppen i Ryssland är farliga för makten. I Europa förskräcker situationen i Ungern, Rumänien, Holland. Vi vill göra något, vi vill påminna om att det vi gör är politiskt.
Moderna Dansteatern har ett vitt nätverk och täta kontakter med många konstnärer som arbetar med scenkonst. Inspiration har man bland annat fått från Graz där hälften av en dansfestival har blivit ett projekt ”Truth is Concrete”, som drivs av en liknande idé. Man samarbetar med PEN och länkar sig till en norsk liknande verksamhet som gäller musiker.
– Vi börjar med ett tomt papper och alla är välkomna hit. Först försöker vi definiera läget och sedan börja skapa en lista med namn för att få en bild. Vi hoppas att vi har en lista färdig sista augusti och kanske den också kan leda till att vi bjuder in artister senare.
Hela huset på Skeppsholmen och hela personalstyrkan om fem personer arbetar med detta och hoppas att många kommer att ansluta sig för att bidra, samla information och engagera sig.
– Hittills finns ingen som tar ett grepp om just scenkonstens artister och hur utsatta, hotade eller stoppade de är. Vi välkomnar alla och engagerar oss för alla scenens konstformer: teater, dans, mim, performance, dockteater och i hela världen.
Vi vill stanna upp och tänka efter. Vad är det vi håller på med, egentligen? Det är faktiskt politiskt.

Margareta Sörenson

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 1 augusti.

Se vidare http://mdtsthlm.se/

Fler Nyheter

Annonser