Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Många slags Törnrosor i Monte Carlo

2012-07-18

Fakta:

Namn: Gala med l’Academie de Danse Princesse Grace
Koreografi: Jean-Christophe Maillot, Mats Ek, Petipa m fl
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Ensemble: Academie de Danse Princesse Grace
Plats: Opera Garnier, Monte Carlo, 28 juni
» http://www.opera.mc/

Vilken ära att få uppleva en galaföreställning med L’Academie de Danse Princesse Grace den 28 juni i det lilla, fantastiskt vackra operahuset i Monte Carlo, Opera Garnier, som är som en förlängning av Monte Carlos Casino med utsikt över Medelhavet. Och det var verkligt unga tonåriga dansare på hög teknisk nivå som stod på scenen i ett mycket fint sammansatt program med utdrag från olika versioner av Törnrosa, allihopa koreograferade till Tjajkovskijs musik.
Luca Masala har sedan 2009 varit konstnärlig ledare för L’Academie de Danse Princesse Grace och sedan 2011 har Akademien ingått i som en del av Les Ballets de Monte-Carlo och Monaco Dance Forum under ledning av balettchefen och koreografen Jean-Christophe Maillot.
En av de tre Törnrosa versionerna var naturligtvis Jean-Christophe Maillots egen spännande tolkning från 2001, där Törnrosa i själva Rosenadadgiot är helt otillgänglig i en stor plastboll som rullar iväg när hon rör sig i bollen, medan friarna är utanför.
Mats Eks geniala version av Törnrosa var också representerat med rosenadadgiot och Feernas dans. Det var verkligen imponerande hur väl de unga dansarna hade lyckats tillägna sig Mats Eks rörelsespråk.
Utdrag ur Petipas klassiske version presenterades i Michel Rahns iscensättning, med bland annat Fågel Blå-pas de deuxet och Grand pas de deux. Båda flickornas tåspetsdans imponerade i likhet med de unga männens hopp i den klassiska versionen, men det var också intressant att se hur dansarna under hela kvällens lopp lyckades skifta stilarter. Det är märkligt att närapå 30 procent av Akademiens elever, har asiatisk bakgrund. Men det var en av dansarna som gjorde ett speciellt intryck på mig nämligen spanske David Navarro Yudes.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser