Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kunsten å blande olje og vann

2012-07-01

Fakta:

Namn: 8
Koreografi: Hallgrim Hansegård
Musik: Markus Paus
Ensemble: Frikar dance company og dragetemplet Huilongguan (Wudang)
Plats: Dansens hus, Oslo
» http://www.dansenshus.com

Hallgrim Hansegård forsøker å forene Frikars lekne laus med kinesisk kampkunst i ”8”, men blandingen blir ustabil.

Hansegård har tatt med seg en stor og tre små kung fu-disipler hjem fra Kina. Den yngste er det søteste noensinne sett på Dansens Hus hovedscene. I tillegg snurrer fire frikarer rundt og virker noe tunge i sessen sammenlignet med kineserne. Alle åtte har Olabukser og løs genser, men danseteknisk er det stor forskjell på utøverne i 8.
For dem som har sett Frikar før er lausdansrepertoaret kjent. Da er oppvisning i krigersk kung fu utført av kattemyke kinesere mer fristende. Tilsatt den stemningsfulle, nærmest nostalgiske musikken til Marcus Paus blir kampkunsten poetisk. Paus bruker asiatiske klangbilder og folketoner utført av strykekvartett med slagverk. Musikken løfter til tider 8 mot et tilnærmet lik kunstnerisk uttrykk.
8 symboliserer det uendelige og opprinnelige, prinsipper som sannsynligvis forener de kinesiske taoistene og folkedanserne. Det beskriver også hvordan kung fu-stokkene i stykket føres når de ikke brukes til å avgrense scenerommet. På en lav stokkevegg dekket av lerretsstoff, projiseres silhuetter av danserne. Stoffet viser seg å skjule gong gonger som kun benyttes kort. De kommer ikke til sin rett verken lydlig eller visuelt.
Hansegård som gjør regi, scenografi, koreografi og kostymer selv, kunne med hell unne seg en dramaturg. 8 er bygd opp av sømløse, nesten overlappende scener i like lengder som gjør dramaturgien forutsigbar, men lettlest for et utrent dansepublikum. I flere scener ser vi at ingen av danserne kan pantomime, men mimer løs likevel. Kun en kort stund er gestikuleringen på kinesisk-norsk sjarmerende.
Publikumsfireriet til Frikar blir tatt godt imot av folk flest og barna deres. Flere små som så 8 på Dansens Hus sto hardnakket på at kineserne var jenter. Overbevisningen kom kanskje av at kung fu-disiplene har langt hår, men også deres overlegne flyt og fleksibilitet i bevegelse blir feminine mot Frikars muskeldrevne halling. Kineserne kjemper ubesværlig og på alvor, mens lausdanserne bruker all sin kraft for å konkurrere lekent i laus.
Kung fu og lausdans som ideologiske bevegelser, møtes og brytes i 8. Den nådeløse kung fu pisker kineserne rundt til den minste sin gråt gjaller over høytaleranlegget. Da kommer Frikar barnet faderlig til unnsetning. Hansegård tar guttungen på skuldrene og lar ham fly fritt, mens brødrene går slukøret vekk. Vestlige verdier synes å overvinne østlige i denne scenen.
Tanken bak 8 er etter alt å dømme og føre østlige og vestlige bevegelsestradisjoner sammen. Først i siste scene vispes kung fu og lausdans i et voldsomt crescendo, men substansene blander seg som olje og vann. Kineserne flyter til topps og blir overlegne i bevegelse.

Sidsel Pape

Fler Recensioner

Annonser