Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Gamla traditioner på världsberömt streetdansläger

2012-06-25

Samma helg som streetdansfestivalen Urban Connection drog igång på Dansens Hus i Stockholm var det även dags för SDK Europe(Street Dance Kemp Europe) att ha sin svenska uttagning till det internationella battle som avgörs i Tjeckien i juli. SDK har på åtta år vuxit och blivit kanske en av världens största streetdanscamps med inbjudna erkända dansare från världen över. Under åtta dagar bor, dansar och festar närmare 3000 dansare fråm 30 olika länder i ett område på 20000 kvadrameter på den tjeckiska lansbygden. Ute på landsbygden runt sjön Olsovec vid byn Jedovnice, ett par mil från Brno bygger man varje år upp scener, dansgolv och strukturer för att kunna genomföra workshops, shower, klubbar och battles. Det begränsade utrymmet som alla bor och dansar på gör att det blir en intensiv vecka där dansare har chans att träffa sina förebilder och knyta kontakter världen över.
Den svenska uttagningen som hölls i Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm, arrangerades av dansarna Mariella Parra och Theresa Gustavsson. En initierad danspublik med enstaka förbipasserande nyfikna dansamatörer hade samlats för att njuta av svensk hip hop-talang.
I battlet tävlade man i popping, locking, hip hop, house, breaking samt i den sammansatta kategorin all style, där man i varje grupp om fem dansare representerade olika dansstilar samtidigt. Vinnaren i varje kategori vann ett pass till SDK:s läger och gick vidare till den slutgiltiga tävlingen i Tjeckien. Bland de sex kategorierna var hip hop uppdelad i en ”MALE” -och en ”FEMALE”kategori, vilket väckte vissa frågetecken.
Mannen bakom SDK Europe, Martin Fiedler ”Fidli” och marknadsansvarig Michal Nejezchleb förklarade uppdelningen efter att Utblick undrat varför det var så. Delvis på grund av en tradition, förklarade Martin Fiedler. Han menade att under den tidsperioden då SDK startade så spelade DJ:s mer RNB när tjejer dansade. Idag har musikkulturen ändrats och det är mer undergroundmusik som spelas, vilket både tjejer och killar dansar till, men traditionen med uppdelningen av hip hop-kategorin finns kvar. En annan orsak är att killar ofta är mer aggressiva i sitt battlande, enligt Fiedler och Nejezchleb. Det kan då bli obalans i ett battle mellan en kille och en tjej. Man tycks också mena att tjejer och killar är olika sin dans men även i hur de känner musiken och Michal Nejezchleb förklarar att tjejer ofta är mer sexiga när de dansar och att man inte kan ändra på att män är män och kvinnor är kvinnor. I förra årets upplaga av SDK-battlet var den svenska dansaren Niki på plats som domare. Som kvinna skulle hon bedöma ”hip hop male” alltmedan tjejer och killar inte fick battla varandra. Hon ifrågasatte uppdelningen vilket resulterade i att hon uppmanades battla vinnaren i killkategorin.

www.sdkeurope.com

Karolina Brock

Louie från Sleepwalkaz crew överraskade med voguing.

Louie från Sleepwalkaz crew överraskade med voguing.

Fler Utblick!

Annonser