Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Peer Gynts bittra irrfärder

2012-06-20

Fakta:

Namn: Peer Gynt
Regissör: Eric Rufs
Ensemble: La Comédie-Française
Plats: Grand Palais, Paris
» http://www.comedie-francaise.fr

Var någonstans klär sig troll i designkläder och spatserar runt i palats? Naturligtvis i Paris! I sin uppsättning av Peer Gynt valde Comédie française att vara i den nyligen renoverade festsalen i Grand Palais, palatset som byggdes till världsutställningen Paris 1900 och man bad Christian Lacroix att göra kostymerna.
I Eric Rufs regi, han som för några år sedan spelade titelrollen och nyligen skapade scenografin till Parisoperans balett La Source, Källan, varar föreställningen i hela fem timmar. För sin uppsättning av den episka resan har Ruf dragit en väg rakt igenom publiken, som delar den i två och dessutom placerar höjderna i Peers hemland på ena sidan och hela resten av världen – dåld av en ridå – ytterst på den andra. Ett bifrontalt system med en spännvidd på 35 meter; en metafor för den långa väg som hjälten tillryggalägger under de 50 åren.
Vägen är är kantad av pålar som stundom blir till träd, stegar, flaggstänger. Tågräls finns på marken som gör det möjligt att köra fram kärror, sängar och till och med skepp under hjältens många olika äventyr. Hervé Pierre, en skådespelare i slutet av 50-årsåldern, spelar en enastående Peer Gynt, ständigt på flykt sedan han förfört en ung brud, trots att han redan förklarat sin kärlek till Solveig.
Även om några av scenerna, sådana som exempelvis det från Dårkistan i Kairo är mindre övertygande, så är det en beundransvärd uppsättning, framförallt tack vare Comédie française fantastiska skådespelare. Bland dem , den välkända Catherine Samie som har återvänt till teatern för att spela mor Aase. De avslutande mättade scenerna bär Shakespearska ekon, som när Peer Gynt försöker undvika knappstöparen (Stéphane Varupenne) som vill smälta ner hans själ, slutet för alldagliga livsöden. Peers tal om att “han har fått betala ett högt pris för att födas” ekar länge i åskådarnas öron.
 

Simona Gouchan

Fler Recensioner

Annonser