Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Svåra, enkla och läkande minnen

2012-06-14

Fakta:

Namn: Urnamo
Koreografi: Wamidh Al-ameri, Ali Al Fatlaw
Ensemble: Urnamo med Wamidh Al-ameri, Ali Al Fatlaw
Plats: A Space for Live Art: Trouble festival #8, Les Halles, Brussels.
» http://www.aspaceforliveart.org/

Vinnarna av Swiss Art Award 2012, den Bernbaserade irakiska performance-gruppen Urnamo, fortsätter sin undersökande resa i postkrigiska landskap. Här, på festivalen Trouble #8, bland så många utåtageranden våldsamt sexistiska samt konfronterande artister, blir deras föreställning, motsägelsefullt nog med sina temata, en fröjd att följa.
Är det på grund av tystnaden som omger deras arbete? Eller samspelet? De rör sig bredvid varandra utan att interagera annat än då de flyttar den lilla kameran mellan varandras centrum för att förtydliga och/eller förstora/förminska en effekt.
De agerar som schackspelare där vi i publiken blir frivilliga motspelare. Drag glöms bort för en stund för att sedan blomma ut för fullt en lång stund senare. Metodiskt och fokuserat äts tio stora röda rosor upp, en och en, för att sedan i sin saft bilda det blod som droppar ner på den nya skjorta som togs på långt innan blommorna hämtades.
Tänk hur många nålar som håller ihop en ny skjorta, hur de kan användas eller glömmas bort och göra ont. Tänk hur det glansiga blompapperet kan bli struten för att statuera en fysisk Abu Graib installation; hur en blixtrande tändare kan få de mest oskyldiga plastleksoldater att förvandlas till bödlar, förstorade med kameran i projektion på skärmen bakom. Förunderligt, enkelt och oväntat. Med endast en resväska äntrar dessa artister scenen.
Ur den hämtar de sina minnen, objekten, för dem samman med våra föreställningar och plötsligt, upplever vi dem tillsammans, som vore de för första gången upplevda. Svåra, enkla, läkande.

Karl Svantesson

Fler Recensioner

Annonser