Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Långtråkigt familjegymnasium

2012-06-14

Fakta:

Namn: Meta_Familiy
Koreografi: Julia Bardsley samt inbjudna belgiska artister.
Plats: A Space for Live Art: Trouble festival #8, Les Halles, Brussels.
» http://www.aspaceforliveart.org/

Den brittiska Live Art konstnären Julia Bardsley konfronterar i sitt nya stycke Meta_Family tittsskåp och krampaktigt, hur en familj kan hållas i schack samt domineras med de märkligaste av medel.
Jag menar var är vi, när vi befinner oss i en rosabrun kaka fylld av frånvaro och medicinsk rörelse, styrd av en insekts-liknande, billig Bernarda Alba, iklädd skitiga plastpallar som skor? Det finns ett mycket starkt obehag i hur en så renommerad artist som Bardsley kan använda dessa belgiska artister för att undersöka familjefenomenet på detta vis. Och det är inte det dominanta, ej heller de improvisatoriska elementen som ständigt återkommer som stör och faller, snarare är det masken och syftet hon gömmer sig bakom och använder för att instruera sin maktstruktur.
Simglasögon, visselpipa (bara det!), kyskhetsbälten, kartong och gummi varvat med bröl och smackande. Dukar och bänkar, avfall och förstorade testiklar. Allt hotar budskapet, om det finns något. Även utbrotten, skriken och klagovisan som kommer från detta familjegymnasium, där eleverna studsar omkring som vore de medicinerade, är oerhört påfallande icke autentiska.
När så äntligen denna helvetsmamma lämnar scenen för att byta om till Julia Bardsley för att äntligen klappa av denna liveact, är det många i publiken som redan har gått. Inte för att det var motbjudande eller alltför magstarkt kan jag tänka. Snarare då motsatsen. Inbjudande intetsägande och tråkigt från början till slut. Fy bubblan!

Karl Svantesson

Fler Recensioner

Annonser