Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Nytändning för scenkonst och samhällsliv

2012-06-13

Senaste numret av Danstidningen nr 3/2012 handlar bland annat om nycirkus.
Nycirkus i Sverige stavas Cirkör. I början av juni gästspelade de på BAM, Brooklyn Academy of Music i New York med föreställningen Wear it like a crown.
Cirkör som startades 1995 tog fart och turnerade snart i Norden och Europa. Samarbetet inom nätverken Cirkostrada och det nordiska cirkusnätverket New Nordic Circus gav god assistans på vägen. År 2000 gästspelade Cirkör på Place Chapiteaux på Parc de la Villette i Paris och ett par år senare på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm
I och med flytten ut till Stockholmsförorten Botkyrka år 2000 gick utvecklingen allt snabbare och snart hade man startat högskoleutbildning, en internationell cirkusfestival och varit med om att initiera kulturhuset Subtopia som inte bara blev till hemvist för Cirkör, utan också en hel svärm nycirkusgrupper.
Nycirkusens vision handlar om ett kulturkritiskt förhållande till omgivningen. Engagerande konstformer bidrar inte bara till scenkonstnärlig utveckling utan även samhällets utveckling i stort och i Cirkörs fall handlade det om att sprida sitt engagemang i invandrarförorten Alby. Förhoppningsvis kan nycirkusen fortsätta att utvecklas där. I fjol fick man en cirkusscen, Hangaren, ett naturligt komplement för nycirkusbranschen. Dessutom har Botkyrka kommun ökat Cirkörs verksamhetsbidrag 2013 upp till 3,2 miljoner för att kompensera för hyresbortfallet till cirkushallen i Alby när Dans och Cirkushögskolans cirkusstudenter sedan årsskiftet inte är längre tränar där.

Fler Nyheter

Annonser