Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Gränsöverskridande fantasi

2012-06-02

Fakta:

Namn: Allt, för vuxna och barn från 4 år
Koreografi: Alma Söderberg och Angela Peris Alcantud
Ensemble: Het Lab Utrecht
Plats: Dansstationen, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Allt är en dynamisk koreografi som hela tiden omformulerar sig själv, där dansarna använder sina röster och kroppar som rytminstrument, så som Alma Söderberg gjort i de koreografiska verk man tidigare kunnat se på Dansstationen i Malmö.
Ett signum för den unga koreografen Alma Söderberg, att skapa egen kroppslig musik och därmed egen agenda för danskonsten.
I det nya verket som fått sin svenska premiär på Dansstationen i Malmö leker dansarna med tanken att göra allting samtidigt, som en upprepning/ förstärkning av den andre, en energisk spegelbild. De två dansarna Angela Peris Alcantud och Koldo Arostegui leker även på mycket subtil nivå med manligt-kvinnligt kroppsspråk och rörelsemönster, samtidigt som de förvandlas till vatten, jordbävningar och annat som sätter igång fantasin hos oss åskådare. I intensiv kommunikation med publiken flyter, svävar och vibrerar Angela Peris Alcantud och Koldo Arostegui över scenen i ständig rytmisk förändring. Ett dansverk som tilltalar alla åldrar, inte minst den unga sparsmakade publiken av fyraåringar, som reagerar mycket positivt . Speciellt då dansarna med små lätta beröringar liksom spelar på småttingarnas fötter, som instrument, i gränsöverskridande samklang mellan scen och publik.
En rytmisk föreställning som både skapar konkreta ögonblicksbilder och abstrakt expressionism, i analogi med modern bildkonst.
Inte minst som Allt slutar med att dansarna börjar leka med färg och måla på liknande sätt (måla med kroppen) som amerikanske konstnären Jackson Pollock, han som provocerade med sin” dripping painting” , som senare blev del av den moderna konsthistorien.
”Allt” är en dansföreställning som hyllar danskonstens gränsöverskridande fantasi.
Ingela Brovik

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser