Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Dans för barn sveper från stad till stad

2012-05-23

Fakta:

Namn: We dance to forget
Koreografi: Kohn de Preter og Maria Ibarretxe
Ensemble: Fabuleus
Plats: Scenen i Laboratoriet, Roskilde
» http://www.abendans.dk/

Danmarks första internationella dansfestival för barn och unga har precis satt igång. Namnet är Swop Festival, och arrangörerna bakom festivalen, som äger rum 19 -27 maj, är den så kallade egnsteatret (länsteatern) Åben Dans i Roskilde.
Swop, det betyder byta, och antyder att Swop Festivalens föreställningar inte bara spelas i Roskilde, utan ”swopper rundt” till sju andra städer i Kulturregion Mitt- och Vestsjælland. Förutom föreställningar inkluderar Swop också undervisning, seminarier och workshops på 22 skolor, bibliotek, teatrar och kulturhus.
Den officiella invigningen av Swop ägde rum i söndags kväll på Scenen i Laboratoriet, som är Åben Dans fasta hemvist i Roskilde. Här hölls invigningstalen omväxlande på engelska och danska och vidare på ett underhållande ordlöst vis genom en dansad version av Åben Dans konstnärliga ledare Thomas Eisenhardt.
Sen tog det belgiska kompaniet Fabuleus över scenen tillsammans med DJ Bobby Ewing i föreställningen We Dance to forget (Vi dansar för att glömma), som riktar sig till alla barn från 12 år och uppåt. Föreställningen bygger på en lång rad musiknummer såväl från The Sound of Music och Svansjön vidare till The Platters och hårdrock, salsa och Michael Jackson. Det är musik som såväl berättar historier som väcker känslor och går rakt in i kropparna på de två charmerande dansarna, Koen de Preter och Vittoria de Ferrari Sapetto. Hela tiden ger musiken nya impulser till allvärldens dansstilar från line dance och balettattityder till jumpstyle, latin, disco och mycket mer.
Det finns inget speciellt nytt i föreställningens form och bruk av musik, men We dance to forget fångar uppmärksamheten med sin smittande dansglädje och sina plötsliga små infall, som till exempel en liten hoppande dans med en tennisboll och den avslutande sången när tennisbollen och en vattenflaska används som rytminstrument.
Veckan före Swop höll teater ZeBu på Amager i Köpenhamn sin stora biennal Spring Festival, med internationell scenkonst för barn och unga. Här delades Springprisen ut till en person eller institution som är förebild för innovation och förnyelse inom barnteaterområdet. Springprisen 2012 gick just till Åben Dans i Roskilde för deras mångskiftande verksamhet.
Vibeke Wern

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser