Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Dröm och verklighet

2012-05-16

Fakta:

Namn: Yellow Card & A Single Act
Koreografi: Khamlane Halsackda
Musik: Edel Griffith &
Plats: Dansstationen Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Yellow Card, gult kort betyder inom sport en varning, vilket titeln på denna koreografi anspelar. Ett verk mellan lek och allvar, där Khamlane Halsackda konfronterar sin östasiatiska manliga identitet, från Vientiane i Laos, en gång utsatt för kriget i Indokina, som slutade 1975 med amerikansk förlust. Men om detta knappast någonting i Yellow Card som i kraftfullt svepande solo och duett fokuserar motsättningar mellan schablonbilden av den vänliga asiaten, ständigt leende och den sorg som tycks gömd inuti traditionella bilder av kärlek, sexualitet, familj. Som en mix mellan Chaplin , klassiskt och (aningen) Borat rör sig dansarna mellan olika bilder av dröm & verklighet, drastiskt, komiskt med tydliga sprickor i fasaden. Rumiko Otsuka gestaltar japanska Hello Kitty, som med tejpad mun skall kunna vara alla TILL LAGS, får enkla frågor men kan ju inte svara, medan kroppen rör sig i stela krampanfall. Som en scen ur en Disney-film , dock med svart undertext. Minnesbilderna av modern som immigrant i England mellan sorg och barnslig lek, i en parallell berättelse till hans egen utsatthet som homosexuell, i ett medvetet underdogperspektiv, är starkt berörande. En personlig, ovanlig dansföreställning med mycket dialog,där det gestaltade ordet tar plats på scen.

Om olycklig kärlek handlar det om i A Single Act som turnerat i Sverige, UK, Indien, och Brasilien , där Halsackda berättar på the Queenś English om den första stora kärleken mellan två homosexuella män i England. I en scen efter att kärleken tagit slut klär han av sig alla kläder -utan att exploatera sin manlighet- täcker sitt ansikte med slöja, som i Manta av Hela Fattoumi och Eric Lamoureux, och blir som en burka. En talande tystnad i fysisk stillhet, i vår tid där definition av kvinnan sker med hjälp av tyg: avklätt i väst, påklätt i öst. Senare dyker han in i en vit bröllopssklänning, som vore det en svepning för alla hans drömmar om den stora kärleken, bröllop och löften om evig trohet, som en besvärjelse av den hysteriska bröllopshysteri som Hollywood producerat på sistone. Ett smärtsamt solo om tvåsamhet, dess dröm & verklighet med barndomsminnesbilder som kommentar till dagens läge. En koreografiskt verk på väg att bli en klassiker.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser