Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Aline – nu med barn

2012-05-01

Fakta:

Namn: Aline ikke Alene
Plats: Granhøj Dans, Århus
» http://www.granhoj.dk/

Det hela började på Kuba i 2003, då Granhøj Dans var på turné och träffade den karismatiska dansaren Aline Sánchez Rodriguez, som hon hette på den tiden.
Inte utan vanskligheter med både utresa och uppehållstillstånd kom Aline efter en inbjudan av Granhøj Dans till Danmark, där Palle Granhøj 2006 skapade den starka, sensuella och musikaliska föreställningen Aline Alene som porträtterade henne.
Långt ifrån sin familj på Kuba, var det inte så konstigt att Aline kände sig ensam i Europa. På scenen var Aline dock inte alena, förutom de två musikerna Niels Kilele och Thierry Boisdon var Palle Granhøj även själv med i början av Aline Alene där han i dialog med Aline satte publiken på spåret genom att berätta om hennes bakgrund i Den kubanska nationalballetten, innan hennes befriande möte med den moderna dansen.
När Aline år 2007 bestämde sig för att stanna kvar i Danmark, var hon under de följande tre åren nekad att återvända till Kuba. Hon gifte sig och bytte namn till Aline Sánchez Bonne och födde för tre år sedan dottern Olivia. I dag har hon skilt sig från barnets far och bor i Århus. Men i sin nya livsroll som mor till Olivia är Aline, som i maj fyller 40 år, absolut inte längre ensam.
Därför har Palle Granhøj nu skapat en ny uppdaterad version av porträttföreställningen med titeln Aline ikke Alene, där Aline bland annat gör entré på scenen med Olivias sittvagn. Den använder hon dels som balettstång till sina grandpliéer, dels som avstamp för att med humor berätta om sin egen tid som balettbarn på Kuba och bland annat Sockerfé i Nötknäpparen.
Precis som i Aline Alene är de fina musikerna Niels Kilele och Thierry Boisdon med på scenen i Aline ikke Alene, där de med gitarr, slagverk och sång ackompanjerar och typiskt för Palle Granhøj också förhindrar dansen. Med sina mångskiftande uttryck och i en blandning av klassisk balett, salsa, afroinspirerade steg, modern dans, fri dans och därtill en mycket vacker och uttrycksfull sångröst visar den lilla livliga Aline upp det fascinerande och sammansatta väsen hon är.
Hon inte bara danser, men berättar också brottstycken ur sitt livs sorger och glädjeämnen på såväl engelska som danska, men framför allt på spanska, där modersmålets själva ton och klang blir viktigare än vad orden säger. Hon stampar med sina bara fötter i golvet, snurrar enormt lätt runt i tåspetsskor eller står på tå i en vanlig träningssko. Hon sätter på sig kort tutu, när hon vill visa upp, hur hon i balettvärlden har fostrats till disciplin och att alltid vara redo.
Hennes musikalitet och känsla för rytm kommer verkligen till sin rätt när hon bland annat med olika slags uttryck sjunger den kända kubanska sången Guantanamera. En viktig medspelare i Aline ikke Alene, är också det ofta dunkla ljuset. Den visar verkligen ännu en gång Granhøj Dans fantastiska förmåga att förena dans och levande musik och skapa intimitet och poesi i teaterrummet.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser