Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Humoristisk granskning av manligheten

2012-04-30

Fakta:

Namn: I reckon och Crazy in Love with Mr Perfect
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se/

Vad händer när en man möter sig själv? Det skildrar den unge norske dansaren och koreografen Stian Danielsen i en föreställning han bygger på suggestiv cellomusik av Øystein Figenschou. Danielsens föreställning turnerar tillsammans med den isländsk-amerikanska dansduon Brian Gerke och Steinunn Ketildottir som med humor i dans och tal granskar den romantiska kärleken. En dubbelföreställning som tillsammans sätter igång tankarna om manlighet och mäns relationer i kärlek.

Norrmannen Stian Danielsen undersöker i sin dans en mans möte med sig själv och detta fördjupas därefter i den isländska/amerikanska duon Steinunn och Brians utforskande av mäns kärleksrelationer. Stian Danielsens föreställning börjar med att han står rakt upp, ljuset träffar honom på olika sätt, bilden av honon förändras. Sedan börjar han röra sig, sidleds och framåt, bakåt, han springer, han kryper, han dansar, han utför små förvridna rörelser med händerna, stora rörelser med hela kroppen – allt till suggestiv, dramatisk cellomusik av Øystein Figenschou.
Cellomusiken och hans kropp och dess rörelser fungerar som delar av samma instrument. Han faller och han faller – ofta och från olika ställningar. Jag har aldrig sett någon behärska konsten att falla omkull så handlöst, så naturligt utan att ta emot sig. Skickligt och fascinerande. Musiken och dansen skapar bilder i mitt inre, jag tolkar det som sker på scen tillsammans med musiken som går in i mina öron lika mycket intuitivt som med mina medvetna tankar Norrmannen Stian Danielsen tog examen från Konsthögskolan i Oslo 2009 och har sedan dess arbetat för Jo Strømgren Company, parallellt med att han koreograferat och dansat sina egna verk. I Reckon är hans debutverk från 2010.
Omskakad av hans skicklighet hoppas jag att få se mer av honom framöver.
Crazy in Love with Mr Perfect av den amerikanska duon Steinunn och Brian dissekerar den romantiska kärleken. Deras föreställning inleds med att de står tätt intill varandra på alla fyra på golvet. En rör en hand, den andra gör likadant, som en spegel, det den ene gör följs direkt av den andre. Ganska snart rör sig den ena åt sitt håll och den andra åt sitt. En bild av det omöjliga i drömmen eller illusionen om att två blir ett.
Steinunn och Brian leker med dans och text när de tar itu med den romantiska kärlekens olika sidor. Plötsligt börjar Brian undervisa Steinunn, förnumstigt avbryter han hennes rörelser och har synpunkter som mer bryter ner hennes strävan än ger frimodighet – en slagkraftig beskrivning av män som ska styra och ställa och som innerst inne helst vill dämpa andras strävan. Steinunn och Brians föreställning är något av det roligaste och mest träffande jag sett om mäns relationer till någon de har ett förhållande med. De två dansarna har stor förmåga att i dansens form skapa komedi och satir, men de är också fysiskt oerhört skickliga.
Dansen de visar upp kommer både från klassisk dans och modern dans – det märks vilken gedigen grund de har. Dubbelföreställningen är omkring en timme och en kvart och ger mersmak av dessa egensinniga dansskapares verk.

Rosemari Södergren

Fler Recensioner

Annonser