Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Starkt om dansens villkor

2012-04-22

Fakta:

Namn: Avenida Corrientes
Plats: Dansens Hus Stockholm
» http://www.winterguests.com

Så länge det funnits bilder har de dansat. Så länge det funnits film har dans varit filmens bästa vän. Bildstarka scenografier och rörliga bilder och projektioner på scnen har varit danspartner för samtidsdansen länge; ändå är det förbluffande hur väl den stora filmduken i fonden fungerar ihop med dramatiserade scener och dans i Avenida Corrientes.

Norske Alan Lucien Øyen har koreograferat, regisserat och filmat berättelsen om en stor och speciell kärlek. Titeln är namnet på den gata i Buenos Aires där den fiktive tyske koreografen bor med sin unga kärlek, dansaren Augusto. Som gjort succé med en nytolkning av Fokins La spectre de la rose, Rosens ande, ett slagnummer från tidigt 1900-tal hos Ryska baletten i Paris.

På scenen spelas koreografen av Andrew Wale och dansaren spelas och dansas av Daniel Proietto, som utsökt och väl dansar både den parafraserade Rosen (Nijinskijs paradroll) och sin roll som dansaren i filmen och på scenen. Man påminns om hur lite dans den samtida dansen oftast erbjuder! Här flödar dansandet vackert, men kastar också ljus på de utsatta villkoren, den kittlande narcissismen och den närmast prilliga skapelseprocessen hos ett kontrollfreak till koreograf.

Distans, självironi och riktigt allvar glider ihop och isär. Dansarens självtillit gröps ur av kritiken från den av honom besatte koreografen; det är generöst att bjuda på så mycket humor och insikt trots berättelsens tragiska slut. Lite Aldomovar, lite Woody Allen och mycket dans med en kropp så perfekt att man genast påminns om dansens perfektionism och drag av kult.

Publicerad på kultursidorna i Expressen 14 april.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser