Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Klarhet genom dimman

2012-04-11

Fakta:

Namn: Faller damm, faller regn
Koreografi: Manus, koreografi och dans: Ami Skånberg Dahlstedt
Musik: Livemusik: Palle Dahlstedt och Kumiko Nonaka
Ensemble: Ljus: Åsa Holtz Kostym: Fumiko Nagai
Plats: 3:e våningen
» http://www.3vaningen.se/

Dansaren och koreografen Ami Skånberg Dahlstedt har under många år fördjupat sig i japansk danskonst hos mästare i Japan och gjort de stiliserade uttrycken till sina egna här hemma. Förra sommarens La vie en rose under Rosens dag i Trädgårdsföreningen var ett sublimt exempel. En skön bild som visade koreografens sätt att lekfullt omplantera den från fjärran hämtade dansen.

Med Faller damm, faller regn går Ami Skånberg Dahlstedt upp i format. Den timslånga föreställningen är, precis som de korta solon vi tidigare fått se, starkt förankrad i det visuella. Utmejslade bilder med dans och dräkt i total enighet. Fast här det är ljuden som fångar först.

Genom en tät dimma (av rapsolja, ofarlig men hostretande, ta med en pastill!) silar strålkastarljuset över 3:e våningens scen. I den ödesmättade stämningen hittar Kumiko Nonakas klara och bärande bambuflöjt en perfekt dialog med Palle Dahlsteds elektroniska plockande. Det är njutbart, hela vägen.

Dansaren märks först som ett prassel i det diffusa rummet. När hon framträder är det som shirabyoshi, en gatudansare ur förgången tid med vitsminkat ansikte och röda byxor med långa, släpande ben. Rörelserna blir av nödvändighet begränsade, inga hopp och skutt, istället behärskade gester, tydliga vändningar och kroppshållning med uppbygglig innebörd. Sånger hörde till shirabyoshis framträdanden och Ami Skånberg Dahlstedt sjunger med genomlyst röst. Konstnärens roll och ställning är temat, giltigt ännu efter tusen år. En illustrerad saga lyfter ett enskilt dansaröde.

Tempot är eftertänksamt och allvaret stort, både i dansen och det förevisande berättandet. Textens vardagliga tonfall hittar efter en stund en mer förhöjd nivå. Intensiteten håller inte riktigt hela vägen, men Faller damm, faller regn erbjuder en kontemplation över vad dansen och dansaren kan vara. En viktig del av livet, även det som utspelas på gatan.

Spelas t o m 11/5.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 7 april 2012

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser