Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Post Modern Voguing

2012-04-06

Fakta:

Namn: Antigone SR./ Twenty looks or Paris is burning at the Judson Church
Koreografi: Trajal Harrell
Plats: Dansens Hus Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Trajal Harrells projekt Paris is burning är en studie i flera delar av vad som skulle ha hänt om de festande vouging-kretsarna i Harlem på 60-talet hade mött den seriösa ‘post modern dance‘ som växte fram samtidigt på en annan plats i New York. Idag har stilarna brutits ner och växt ihop, populärkultur är i vår tid akademisk kulturs främsta fatabur. Femte delen, Antigone SR./Twenty looks or Paris is burning at the Judson Church, visades på Dansens Hus i går men har sin egentliga premiär i New York i slutet av april. Hela verket har dock arbetats fram under en vecka på Dansen Hus som är medproducent.

Fem manliga dansare sammanfogar voguing och post modern dance med antikens könsöverskridande rollspel genom att strö in sekvenser ur Sofokles Antigone. Men av Antigone syns inte mycket mer än namedropping, då är det betydligt mycket mer intressant när Harrell sjunger och pumpar upp ett tryck som får dansarna att komma loss i ett flöde av rörelser stor intensitet.

Publicerat i Expressen 5 april 2012.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser