Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Sylvie Guillem på Lincoln Center

2012-04-04

Det finns inte många stjärnor inom den samtida dansen som strålar lika klart som Sylvie Guillem. Mestadels gör hon det från olika scener i Europa men under tre föreställningar (4, 5 och 7 april) får publiken på Lincoln Center i New York se vad det är som ger henne en himmelsk glans. Samtidigt presenteras ännu ett verk av Mats Ek på denna världsscen. Guillems gästspel, under rubriken 6000 miles away, innehåller nämligen Eks solo Ajö (Bye), gjort för den franska dansösen. För henne har William Forsythe också skapat duetten Rearray, med Massimo Murru från Teatro alla Scala Baletten. Den tredje komponenten i Guillems New York-program blir en duett ur Jirí Kyliáns 27’52”– den dansas av Aurélie Cayla och Lukas Timulak..

Sylvie Guillem och Mats Ek samarbetade första gången 1995 när de gjorde Rök för Sveriges Television. Därefter skapade Ek ett kort solo, Wet Woman, för Guillem och så kom Ajö, som svensk publik hade lyckan att få se på Dansens Hus i Stockholm i en förhandsvisning strax före jul 2010.
Den riktiga premiären ägde sedan rum på Sadler´s Wells sommaren 2011 och nu är det alltså New Yorks tur att se verket.

Men även om vi är nog så stolta över Mars Ek, är gästspelet på Lincoln Center förstås i första hand Sylvie Guillems. Hon är inte bara en världsstjärna utan en märkvärdigt stark konstnärssjäl. Redan som 19-åring utnämndes hon till étoile, stjärna, av Rudolf Nurejev som då var chef för Parisoperans balett. Hon väckte mycken vrede bland beundrarna i Frankrike när hon bara fyra år senare övergav Paris för London, där hon tyckte sig få större konstnärlig frihet. Och på den frihetens väg har hon fortsatt att vandra – eller snarare dansa.

An Impeccable Étoile Dared to Be More (En fulländad Stjärna vågade vara något mer) lyder rubriken i New York Times (30 mars 2012). Tidningens medarbetare Roslyn Sulcas verkar alldeles betagen av Sylvie Guillem som hon fick träffa i Paris inför besöket i USA:s danshuvudstad. De talade bland annat om hur hon först kom i kontakt med William Forsythe och vad det kom att betyda för henne: hon insåg att hon ville vara en del av den samtida dansen snarare än en primadonna med förutsägbar – och kort – karriär.
Nu är hon 47 och lika stark och fantastisk som för tio år sedan, enligt Roslyn Sulcas. Om dansprogrammet 6000 miles away sa Guillem att det visar ”tre giganter som talar olika språk”
Ytterligare en påminnelse om hur stor Mats Ek är i den internationella dansvärlden!


Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser