Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Makt och maktlöshet

2012-04-04

Fakta:

Namn: Living Room
Koreografi: Tina Tarpgaard
Filmare: Video: Ole Kristensen och Jonas Jongejan
Musik: Pelle Skovmand,
Ensemble: Recoil Performance Groups
Plats: Store Carl, Dansehallerne, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk

Tina Tarpgaard och Recoil Performance Groups Living Room är både magisk och skrämmande med sin organiskt levande videoscenografi.

Alting i rummet verkar vara organiskt levande i Tina Tarpgaard och Recoil Performance Groups nya dansföreställning Living Room. Plötsligt ser det ut som om, golvet andas precis som en levande kropp. Eller så liknar det ett vitt papper, som en dansare kunna svepa undan och skrynkla ihop med sina rörelser. Och det är rentav skrämmande när hela scenrummet förvandlas till en till en glaciär, som smälter bort, eller när det ser ut som om en dansare, så vips försvinner den ner i ett stort svart hål.
Det är klotets naturkrafter, människans maktkamp och ångest, som står på spel i den bildrika föreställningen, som tematiskt har paralleller till Tina Tarpgaards tidigare verk Fuck You Buddy, Malpais och Reumert-vinnaren, Frost.
Samspelet mellan de fyra framstående dansarna samt Ole Kristensens och Jonas Jongejans fina, organiska videoscenografi är fascinerande. Men vem styr vem? Det är frågan som går som en röd tråd genom Living Room ända från det starka anslaget, där den nervöst hyperventilerande Jonas Örkner försöker skapa sig ett rum i ljuset, men det slutar bara med att han blir till en fastfrusen skugga av sin egen marionettliknande fysiske kropp, som inte längre är kvar på scenen.
När den lilla livliga Rumiko Otsuka gör entré växer en väv av grenar fram på golvet för varje steg hon tar, medan de försvinner igen när Nelson Rodriquez-Smith träder in med bombastista komiska parafraser av komiska poser.
Fantastiskt är han med sina böljande armar och osyriga hypermobila kropp, som helt och hållet kan knycklas ihop till en kula.
Balansakterna i hans organiske duo med akrobatiska Siri Wolthoorn är fantasifulla. De excellerar i att stå på huvudet med benen i vädret likt svajande växter.
På det hela taget är Tina Tarpgaards koreografi till Living Room full av uppfinningsrika och komplicerade rörelser, där även våldsamma frustrationer och stridsrop ljuder i den eviga kampen om makt och frihet.
Det är en ytterst lyckad interaktiv föreställning där Pelle Skovmands effektfulla elektroniska ljuddesign både rör sig och andas med i dansen.

”Living Room”. Koreografi : Tina Tarpgaard. Video: Ole Kristensen og Jonas Jongejan. Komponist og lyd: Pelle Skovmand. Lys: Frederik Heitman. Store Carl, Dansehallerne, sidste dag 24. marts.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser