Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Romeo och Julia med twitter-recensioner i realtid

2012-03-27

Fakta:

Namn: Romeo & Julia
Koreografi: Kenneth MacMillan
Musik: Sergeij Prokofiev
Plats: Royal Opera House i London, direktsänd av Folkets Hus och Parker
» http://www.roh.org.uk/

Romeo & Julia passar väldigt bra att tolkas med dans och det bevisar Royal Opera House i London.
Den fullständigt kokar av de unga männens adrenalin. Romeo, dansad av Sergeij Poluni, och hans unga vänner utstrålar unga mäns sexualitet och fräckhet.

Julia, dansad av Lauren Cuthbertson, är bedårande: ung, vän och oskuldsfull. Hon leker fortfarande med dockor när hon först uppvaktas av Paris, mannen som föräldrarna godkänt som hennes blivande make. När hon sedan möter Romeo väcks kvinnan i henne.

Föreställningen bjuder på en bra blandning av soloprestationer, pardans och framförande av hela ensemblen. Kärleksscenen mellan Romeo och Julia i hennes sängkammare är en vacker pardans med många lyft av olika slag, Julia glider längs Romeos kropp och de är som två delar av samma kropp.
Föreställningen har lagt betoning på dramat och dansen fungerar tillsammans med musik och dansarna skådespelarprestationer till att lyfta fram just berättelsen, ingen dans är till bara som utfyllnad eller för sin egen skull, allt samverkar till att förmedla dramat. Att se föreställningen på bio, i en livesändning ger dessutom oss som åskådare chansen att se dansarnas ansiktsuttryck.
De brokiga dräkterna i starka färger är som tagna ur äventyrsfilmer från de tiden då Kirk Douglas fäktades på film. Scenografin, mörk och dov, gör att det känns som att vi flyttats till mörka gränder och marknadsplatsen i en medeltida italiensk stad.
I föreställningens två pauser visades Twitterinlägg med kommentarer från tittare världen över, bland annat från Brasilien, USA och Polen.
Flera kommentarer berömde fäktscenerna som var välgjorda och strålade av ungdomlig kraft och energi. Fäktningen var kraftfull och det märktes att dansarna har tränat fäktning.
Musiken bygger framför allt på stråkar och många slags blåsinstrument och de är ett starkt dramatiskt element på scen. Ofta dominerar blåsinstrumenten när det är dramatiskt och våldsamt och stråkarna tar över mer under de romantiska, mjukare scenerna.

Romeo & Julia i Royal Opera House tolkning är en livfull föreställning som skildrar ungdomens starka känslor: allt eller inget.

Rosemari Södergren

Fler Föreställningar

Annonser