Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Lysande stjärnor vid Kungliga baletten

2012-03-27

Gina Tse och Oscar Salomonsson har utsetts till premiärdansare medan Desislava Stoeva och AdiLiJiang Abudureheman båda nu kan titulera sig 1:a solister.
De är alla anställda vi Kungliga Baletten vars chef Johannes Öhman understryker att dessa fyra är viktiga på flera sätt: de är oerhört bra dansare, både när det gäller klassisk balett och samtidsdans. Men de fungerar också som ledstjärnor för andra dansare i baletten: alla borde kämpa för att nå så här hög nivå.
Bara en av de fyra dansarna som nu klivit upp ett snäpp var på karriärstegen är utbildad i Sverige, nämligen Oscar Salomonsson. Han gjorde en ”utflykt” 2004-2007 till Madrid, där han var premiärdansare i Nacho Duatos Compaña Nacional de Danza, men återvände till Stockholm och Kungliga Baletten.
Gina Tse utbildades på The Royal Ballet School i London, arbetade sedan i English National Ballet och har varit anställd vid Kungliga Baletten sedan 2004.


Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser