Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Skånes Dansteaters på tur genom nyss förflutna landskap

2012-03-26

Fakta:

Namn: On the Road; Within Shortly, Milonga och Piece for a Small Stage
Koreografi: Philippe Blanchard, Stephen Petronio, Tommi Kitti
Ensemble: Skanes Dansteater
Plats: Båghallarna, Malmö
» http://www.skanesdansteater.se

Within Shortly är en duett för två manliga dansare i ständig språngmarsch runt scenen i vardagskläder. En av männen svart tröja med röd stjärna, vilket skulle kunna tolkas som en politisk symbol. Dansarna pendlar mellan styrka och svaghet, missförstånd och längtan efter uppriktighet i reptitiva rörelser och omtagningar.
Åtbörder och uttryck ser ut som om de styrs av motstridiga känslor, i ambivalens inför den fysiska symbiosens dialektik mellan lycka/olycka, hatkärlek pendlande mellan närhet och underkastelse som här gestaltas, båda två gentemot ”den andre”.
Förhållningssättet till scengolvet skulle kunna uppfattas som 1990-talistiskt i sin känsla av uppåtrörelse, golvet som en motpart nedåt-uppåt( idag tycks det vara tvärtom,att scengolvet är som någonting man stiger upp från, men som dansare med tyngdpunkt nedåtriktad?) Här i Blanchards koreografi är det strikt manlig duett/ duell med självkänsla som ”medspelare” , uttryckt i aggressivt brutna rörelsemönster.

Unchained Melodies är ett tredelat stycke om kroppens begär, skapat av Petronio för Norrdans, där ett inledande solo för kvinnlig dansare lyfts ut ur verket. En känslostark dans av Laura Lohi i aggressivt hårda rörelser i kontrast till Cyndee Laupers sårbara sång om kärlek. Med stolt precision i danssteg och åtbörder som gestaltar kraft och passion i stegens förtätning, som fokuserar en ”närvarande” frånvaro av kärlek, med medveten distans och inåtriktad energi.

Milonga av Kitti, med tre kvinnliga dansare iklädda ett slags japansk samurajdräkter som uttrycker styrka, betvingar scenen i sin jakt på att fånga tiden, i ett poesins samlande nu. En trio i ständiga formationsskiften, rytmik som grundkänsla, med drag av konceptuell dans till tango. ”Milonga” är en koreografi som i sin dansstil skapar vad som liknar rörliga ”grafiska bilder” av dansens bildberättelse, i en maximal närvaro i tid & rum.

Piece for a Small Stage av Kitti för sex dansare blir till ett vibrerande ensemblespel som fyller scenen och gör att, som titeln säger, ”small” , nästan imploderar,där scenen därefter liksom utvidgar sig i takt med dansen. Rytmiken är extra intensiv eftersom musiken är en spännande kombination av finsk folkmusik och indisk raga komponerad av Kittis vän Eero Hämmeniemi. Den skapar ett slags dialog mellan äldre traditioner och modern dans, som tar plats på scenen. Det blir ett oavbrutet flöde av duett, trio, kvartett och andra kombinationer som gör ”Piece for s small Stage” till figurer och former i dynamisk dans.

Skånes Dansteaters On the Road blir en road-movie genom danskonstens nyss förflutna landskap, en kulturell välgärning i att ”återanvända” dansverk i en föreställning på turné genom Skåne/ Sverige.

Ingela Brovik

Fler Föreställningar

Annonser