Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Det levandegjorda rummet

2012-03-14

Fakta:

Namn: Living Room
Koreografi: Tina Tarpgaard
Filmare: Videoscenografi: Ole Kristensen og Jonas Jongejan
Musik: Pelle Skovmand,
Ensemble: Dansere Nelson Rodriguez, Sir Wolthoorn, Rumiko Otsuka og Jonas Örknér
Plats: Store Carl, Dansehallerne, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Koreografen Tina Tarpgaard är känd för sina nyskapande dansscenografier. Hon experimenterar med video-scenografi och använder sig av teknologi som påverkas av rörelserna, så att rummet och särskilt scengolvets mönster förändras interaktivt via dansarnas rörelser.
Koreografen är mycket engagerad i att utforska den här formen av påverkan mellan dansarna och det omgivande rummet, och det har varit en mycket framgångsrik metod, bland annat i det rosade och prisbelönta verket Frost (2010). I sitt senaste verk Living Room fortsätter Tina Tarpgaard sina undersökningar av det levandegjorda rummet.
Det engelska ordet, Living Room, säger – till skillnad från det danske ordet ”stue”(vardagsrum) – mer exakt vad det handlar om här: rummet är inte bara ett ställe att vistas i, det är levande. Golvet andas både högljutt och påtagligt – och blir ytterst förmänskligat, eller så förvandlas det till en frusen vattenspegel där det går en råk eller bildas mörka vakar, som dansarna dessutom trillar i. Det ser väldigt våldsamt ut, som att dansarna uppslukas av en avgrund.
De optiska effekter, som Tina Tarpgaard har planerat tillsammans med videoscenograferna Ole Kristensen och Jonas Jongejan, fungerar perfekt. Hur kommer det sig att inte fler konstnärer använder sig av den sortens scenografiska trix när nu teknologin är tillgänglig?
Själva koreografin kännetecknas av vidlyftiga och invecklade rörelser, det är vilt och våldsamt, stundtals gränsande till manisk hysteri, som underbyggs av dansarnas utmattande stönanden och skärande skrik. Det är utmattande att åhöra dessa groteska stön och skrik. Även de annars lustiga marionettartade rörelserna blir i längden trista, därför att de inte jämförs med något annat, något kanske mjukare och elegantare. Men detta är ingen föreställning som fokuserar på detaljarbetet. Här använd samma slags penseldrag genom hela föreställningen, vilket gör att man saknar ett stråk av ett lättare handlag, bara för kontrastens skull.
Pelle Skovmands ljudcollage. Är också utmattande och man saknar även här fler kontraster.
Lyckligtvis har Tina Tarpgaard fyra skickliga dansare på scenen: den colombianske Nelson Rodriguez, danska Siri Wolthoorn, japanska Rumiko Otsuka och så svenske Jonas Örknér, som får mest tid på scenen. Tack vare desse fyre dansares starka insatser blir den den annars enformiga och triviala koreografin möjlig att uthärda så att Living Room trots allt blir en intressant upplevelse.

Spelas till och med 24 mars.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser