Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Norska och svenska unga dansare i topp på balettävlingen Stora Daldansen.

2012-03-13

Elever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm placerade sig i topp bland juniorerna (15-17 år) i den nordiska balettävlingen Stora Daldansen i Falun.
Första priset erhöll Jazmine André-Shufelt, som är 16 år gammal, andrapristagare blev Kalle Wigle-Andersson, som är 15 år och likaså 15-åriga Ella Persson blev tredjepristagare.
Kalle Wigle-Andersson fick dessutom Nils-Åke Häggboms pris samt blev uttagen att resa till den internationella balettävlingen i Grasse i höst.
Ytterligare tre unga dansare från Norge blev uttagna till den internationella balettävlingen för unga dansare i Grasse. Det var dels andrapristagaren bland seniorerna Klara Mårtensson från Kunsthøgskolen i Oslo, dels två som inte placerade sig bland pristagarna i Stora Daldansen, nämligen Nami Kitagawa Aam och Lukas Bjørneboe Brændsrød. Bägge från Ballettskolan ved den Norske Opera och Ballett.
Det blev heller ingen förstapristagare bland seniorerna, som alltså är mellan 18-20 år. Däremot korades en tredjepristagare bland seniorerna, Yukiko Yanagi, också från Ballettskolan ved den Norske Opera och Ballett.
Publikens pris knep en av de unga dansarna som inte blev uttagen till Grasse, nämligen förstapristagaren bland juniorerna Jazmine André-Shufelt. Några prismotiveringar lämnar inte juryn som består av Nils-Åke Häggbom, Johannes Öhman, Josef Sturdy, Claudine Andreo och Anna Maria Prina.
Det är före detta balettchefen och premiärdansare Jonas Kåge som tagit över det konstnärliga ledarskapet för Stora Daldansen efter danskonsulenten Sirkka Liisa Forslund som hastigt gick bort härom året. Sirka Liisa Forslund initierade Stora Daldansen som mellan åren 1988-2009 hölls i Mora, men i år för tredje gången ägde rum i Falun, och ovanligt tidigt på året, redan 6-10 mars. Många deltagare har tyckt att tävlingen hamnade för sent på året när den tidigare hölls i Kristi Himmelsfärdsveckan, eftersom många skolor som bäst arbetar med sina elevföreställningar vid den tiden.
Ett lyft för Stora Daldansen skulle vara om även danska dansare kunde delta, men balettskolan vid Det Kongelige Teater har hittills valt att inte låta sina elever vara med och tävla.

Mer information om Stora Daldansen på /www.storadaldansen.se.
Den internationella balettävlingen i Grasse, sker 28-31 augusti, se vidare www.ballet-med.com/

Fler Nyheter

Annonser