Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 04 december 2020

En skojfrisk Korsar

2012-03-12

Fakta:

Namn: Le Corsaire (Korsaren eller Piraten)
Koreografi: Alexej Ratmanskij och Jurij Burlaka
Musik: Adolphe Adam, m fl
Ensemble: Bolsjojbaletten
Plats: Bolsjojteatern direköverfört till Bio Rio i Stockholm 11/3 2012
» http://www.bolshoi.ru/

En dansös i glänsande tutu rör sig smidigt och graciöst i hopp och piruetter och in kommer en enuck med stor mage lufsande förbi för att vattna blommor. En typisk scen ur Alexej Ratmanskijs uppsättning av Le Corsaire. Det söta, vackra, glittriga och eleganta möter det komiska, burleska i den berömda scen i Le Corsaire som kallas Le jardin animée.
Det eleganta blandas med humor och clowneri.

Föreställningen från Bolsjojteatern sändes live till miljoner tittare som fick se en överdådig, påkostad föreställning där allt var genomfört näst intill perfekt in i minsta detalj. Dansarna är oerhört skickliga och samspelta med musiken, kläderna är påkostade och scenografin är fantasifull. De stora målade kulisserna ger känslan av att vi kommit till ett äventyrsland med pirater och med atmosfären från sagorna om Tusen och en natt.

Efter 150 år av balett och opera höll den anrika Bolsjojteatern på att rasa samman. Sex års renoveringar krävdes för att Bolsjojteatern skulle få nytt liv. Dekorationerna har fått nytt bladguld, stolarna ny stoppning och sidenvävnader från 1800-talet har tvättats och färgats om.

Handlingen börjar på Andrianopels marknadsplats där slavhandlaren Landekem visar upp sina nya slavar. Piratkaptenen Conrad dyker upp omgiven av sitt piratgäng. Lite lustigt att pirater kan promenera runt helt fritt på ett torg. Men nu är vi i sagans värld och då kan allt hända.

Conrad får syn på Medora, Landekems dotter som är inlåst i huset, men lyckats ta sig ut på balkongen. Conrad och Medora blir blixtkära i varandra. Även stadens pasha faller för Medoras skönhet och beslutar sig för att köpa henne. Fadern, Landekem, går till slut med på att sälja henne. De förälskade bestämmer sig då för att fly med varandra.
En kärlekshistoria med förvecklingar och som skildrar en sagovärld där kvinnor bara har en uppgift: att behaga männen. Men mitt i detta finns det ett hopp, Medora vägrar att låta sig säljas. Hon vägrar att gå i sin pappans koppel och kämpar för att leva med den man hon själv valt och som hon älskar.
Det är skickliga dansare som bjuder på vacker dans och också rolig dans. Svetlana Lunkina som Medora och Ruslan Skvortsov som Conrad imponerar.

Musiken fyller en viktig del i berättelsen och bygger mycket på stråkar, horn, flöjt och blåsinstrument. Speciellt i solodanserna var musik och dans oerhört samspelta.

Föreställningens komiska anslag ligger inte bara i flera lustiga figurer. Alexej Ratmanskij lägger också till lustiga inslag i danserna. Föreställningen bjuder på klassiskt vackra dansscener med piruetter och höga hopp, fantastisk bravurdans och eldiga karaktärsdanser. Det är storslagna dansscener med många dansare som fyller upp hela scenen, suveräna solister och komiska divertissement, som piratbarnens danslekar.

Rosemari Södergren

Fler Föreställningar

Annonser