Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Komik, virtuositet och skräck

2012-03-05

Fakta:

Namn: Dans2Go; The Concert, Tjajkovskij Pas de Deux & Enetime
Koreografi: Robbins, Balanchine, Flindt
Ensemble: Den Kongelige Ballet och Det Kongelige Kapel
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle scene, Köpenhamn
» http://kglteater.dk/da/Alle_forestillinger/11_12/Ballet/Dans2go.aspx

Dans2Go är ett riktigt prisvärt tillfälle och en fin introduktion till balett konstens många olika uttryck.
Under Det Kongelige Ballet förra säsong var introduktionen av föreställningen Dans2Go en riktig succé. Den gav publiken möjligheten att få uppleva två dansverk plus ett pas de deux för endast 150 kr, eller till och med halva detta billiga pris, om man är studerande eller under 25 år. Det det är verkligen en god idé att låta Dans2Go vara tillbaka på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, men den här gången med nya baletter från den innevarande säsongens repertoar.
Jerome Robbins humoristiska The Concert och Flemming Flindts psykologiska rysare Enetime är två väl valda och lättillgängliga verk av hög kvalitet på programmet, vars primära mål självklart är att locka nya och yngre publikgrupper till teatern för att få uppleva vad balettkonsten kan ge. Kvällens små filminslag där Nikolaj Hübbe först berättar och sedan dansarnaom om arbetet i träningssalen är en fin och pedagogisk introduktion till programmet.

Med Gudrun Bojesen som den drömska Ballerinan, Thomas Lund som hennes Grucho Marx-lignende beundrare och Tina Højlund som hans knivsluga fru, blev det en riktig treklang av stjärnor i huvudrollerna i The Concert på onsdagens föreställning, där pianisten Alison Smith spelade en fin Chopin-tolkare.
I Enetime fick man för första gången uppleva Sebastian Kloborg i den krävande rollen som den sadistiska dansmästare. Kloborg behärskar redan mimiken och karaktärens unkna sidor men han kunde gott ha varit farligare och mer demonisk mot den unga och talangfulla Shelby Elsbree, som är en sprudlande livlig elev.
Som en fin kontrast till Robbins och Flindts baletter bjuder Dans2Go mitt i programmet på Balanchines virtuosa bravurverk, Tjajkovskij Pas de Deux, där det på onsdagen var en ren fröjd att se Alban Lendorf sväva iväg i lätta höga hopp över scenen och J’aime Crandall som hans raffinerade partner, som hoppar rakt i armarna på honom.
Dans2Go är inte Den Kongelige Ballets enda prisvärda erbjudande i mars. Man kan till samma låga pris uppleva programmet ”Hübberiet”, där balettmästaren är konferencier i ett blandprogram med debatt, talkshow och smakprov från repertoaren.
br/>

Dans2Go” Koreografi: Robbins, Balanchine & Flindt ges till och med 24 mars.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser