Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Välslipade rörelser i vackert ljus

2012-03-01

Fakta:

Namn: Name of the Next Song
Koreografi: Örjan Andersson
Musik: BJ Nilsen
Plats: Falkhallen, Falkenberg
» http://www.anderssondance.com/

Örjan Andersson hör till de svenska koreografer som fortfarande främst slipar på rörelsen i sina koreografier. Så inleds även nya Name of the next song, som nu gästar Falkhallen, Falkenberg, och Kungsbacka teater i veckan.
I ett starkt solo av Asher Lev får muskelspelet skulptural karaktär i Udo Haberlands magnifika ljusdesign. Koreografin blandar abstraktioner med konkreta, igenkännbara gester. Vi ser dansaren lyssna, ror en båt, kanske slänga ut en rev. Men utan ljuset skulle mycket av det följande gå på tomgång.
Det sker aldrig någon större utveckling när Andersson för in dansarna Jenna Fakhoury, Shi Pratt och Nuria Guiu Sagarra. Vackra linjer med en och annan intressant skräningspunkt, men inte det schvung som brukar prägla koreografens arbete på stora scener.
Kompositören BJ Nilsen fyller dessbättre uttrycket levande orkester helt. Ensam med dator och mixerbord skapar han live på scen fantastiska associationer till naturen och årstidernas element. Vårregn, syrsor, grus och fallande snö. Först i den avslutande snöängeln smälter koreografin riktigt in.

Texten är tidigare publlicerad i Göteborgs-Posten 28 februari 2012.

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser