Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Minnen och föraningar

2012-03-01

Fakta:

Namn: I shall die in Florence
Koreografi: Jérôme Delbey
Musik: Musik- och textcollage
Ensemble: Göteborgsoperans dansare
Plats: Göteborgsoperans Lilla scen
» http://www.opera.se

Döden, döden. Jag vet inte om det är en händelse eller en genomtänkt planering att Göteborgsoperans balett med helgens dubbelpremiär helt ägnar sig åt döden och vad vi bör besinna inför den. Att det är ett tema som väl låter sig behandlas i fysisk form framgår dock med njutbar tydlighet.

Medan 24 av dansarna är upptagna av Sasha Waltz noBody på stora scenen har Jérôme Delbey, som är både koreograf och dansare i huset, i samarbete med sju kollegor skapat I shall die in Florence på lilla scenen.

I Delbeys reflektion står individen i centrum. Fragment av situationer, både minnen och föraningar, koncentreras till en stämning av här och nu. Vi är både bortom och hitom.
Scenen är avlång, med publiken utmed långsidorna. Vid ena kortändan en drygt manshög vägg. Och en bild över Florens. På motsatt sida en vrå med något som ser ut som blommor och ett djurkranium. Viktiga minnen eller en begravningsplats? En lång slöja ger plats för rörliga projektioner.
Men det är på golvet det händer. Där står från start Therese Fredriksson i en jacka med glittrande skärvor mitt i luftströmmen från en vindmaskin. En konkretisering av de bilder som strax ska blänka förbi.
En ung man dyker upp vid väggen, stryker utefter den och försvinner. Tre kvinnor intar scenen, stannar i isolerade lägen.
Dansarna fortsätter sedan att glida mjukt och odramatiskt in och ur bilderna. Oftast bygger de upp kontakt, ibland intimt och nära, från kärleksscenens mjuka extas till dödsförberedelsens lugna pietà. Särskilt nära kommer Percevale Perks och Jac Carlsson i skör beröring. Men här finns också starka solon, som Heather Telfords modernt framåtblickande kvinna.
Musiken är en mix av Schubert och mer samtida, ofta med text, men den behöver man inte lystra till. Dansen bär budskapet när Delbey och dansarna med ungdom, styrka och skönhet för oss nära döden.

Spelas t o m 10/3

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 28 februari 2012

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser