Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Streetdans till spinett

2012-02-26

Fakta:

Namn: Flying Bach
Koreografi: Vartan Bassil
Musik: Johann Sepastian Bach
Ensemble: Flying Steps
Plats: Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums koncertsal, Köpenhamn
» http://www.flying-steps.de/

Det tyska streetdans kompaniet Flying Steps med sju unga män och en ballerina reser världen runt med konceptet Flying Bach, streetdans till musik av kompositören Johann Sebastian Bach.
Härom året var kompaniet pausunderhållning vid Eurovisionens semifinal i Düsseldorf, där de tog millijoner tv-tittare med storm. Gamle Bach hade aldrig varit mer cool. Och konceptet att blanda klassisk musik utan vanligt beat med popping, locking, house, krumping, electric boogie och så vidare, håller fint, det visade verkligen kompaniet när de spelade tre utsålda föreställningar med Flying Bach i Köpenhamn på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium,

Dansen äger rum på en liten kvadratisk scen mellan en flygel och en spinett, som de ackompanjerande musikerna spelar på. Musikkonservatoriums stora orgel bildar fond för dansen i musikaliskt sällskap med Bach – bland annat hans storslagna orgelverk, Toccata i D-moll, men det finns ingen organist med på turnén, utan delar av musiken är inspelad.
Dansarna i Flying Steps vet vad de gör. Det råder inget tvivel om detta. I likhet med ballerinan som snurrar på sin tåspets, snurrar streetdansarna i headspins, och de dansar över golvet inte bara på fötterna, utan också på händerna, underarmarna, skuldrorna och höfterna.

Det ser akrobatiskt och halsbrytande ut, men de behärskar mer än sin höga tekniska nivå, för de förmedlar även små charmiga historier om lite klumpiga och nervösa möten mellan tjejer och killar. Killar som tävlar lekfullt genom att försöka bräcka varandra sinsemellan, när de inte ger sig på att gestalta Michelangelos målning Adams skapelse från taket i Sixtinska Kapellet. Pas de deux’en mellan den tuffa ballerinan, som dansar modern balett och den unge mannen som dansar street är verkligen härligt.

Det är ett lyriskt möte mellan man och kvinna och mellan två stilarter som visserligen är olikartade men inte oförenliga. Även barock-tidens spinett förenas fint och effektivt med streetdansens moves och steg. Anslagen på det gammelmodiga instrumentet ger en mjuk rytm som dansarna fångar upp och använder sig av i dansen. Vem hade kunnat ana att just detta instrument skulle få en renässans inom streetdans? Det var en glad överraskning.
Flying Steps tog sin början som en hobbyverksamhet utan förpliktelser under 90-talet, men numera har kompaniet med den tysk-libanesiske koreografen och dansaren Vartan Bassil i spetsen blivit till ett av de viktigaste inom tysk breakdance. Kompaniet har en lång rad mästerskap i sitt Curriculum Vitae och har turnerat över hela jorden.
Dessutom har Flying Steps en egen dansskola i Berlinerkvarteret Kreuzberg. Nästa generation dansare förbereds alltså för Flying Steps, och det gläder man sig över för kompaniet kan verkligen konsten att förena det tekniska och ekvilibristiska med konstnärliga och känslomässiga i uttryck.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser