Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Voodoo med Thatcher

2012-02-19

Fakta:

Namn: Maggie is a twat – the talk show
Koreografi: The Mob: Emma-Cecilia Ajanki och Julia Giertz
Musik: Pixel
Ensemble: Ljusdesign: Nuno Neto.
Plats: Lille Carl, Dansehallerne, Köpenhamn
» http://www.themob.dk/

Det går vilt till mot slutet av The Mobs nya dansperformance Maggie is a twat – the talk show. Här blir föreställningens två meter höga voodoodocka – som iförd blå dräkt symboliserar Englands före detta konservativa premiärminister Margaret (Maggie) Thatcher – svingad runt och slängd i golvet av de två svenska dansarna Emma-Cecilia Ajanki och Julia Giertz alias The Mob.
Som en kommentar till at Margaret Thatcher, även kallad ”The Milk-Snatcher”, på 1970-talet drog in de brittiska skolbarnens tidigare gratis dagliga glas mjölk, heter Anjankis karaktär i föreställningen ”Milk Girl dressed up as Unicorn” (Mjölkflickad klädd som enhörning), medan Giertz’ karaktär som en kommentar till Falklandskrigen heter ”Dead Boy dressed up as a Faun” (Död pojke utklädd till faun). Föreställningen inrymmer också en hel del ironi som en lång rad av Thatchers kända citat som bl.a. ”There is no such thing as society” (Det finns inget som kan kallas samhälle) och ”My job is to stop Britain going red”(Min uppgift är att förbindra att Storbritannien blir rött).
Inledningen fungerar fint. Vi för höra olika Thatcher-citat presenterade med en ironisk distans av den glimrande speakern Todd Zuniga i högtalarna, medan de två dansarna förenas, så att de liknar en enhörning, som också ger associationer till Thatchers ekonomiska hästkur.
Däremot saknas det ett riktigt bett i föreställningen när de två olika karaktärerna gör sina solon. Först ser vi Giertz som ett spöke från kriget i soldatens olika både stående och krypande rörelser, mens Ajanki tar över med en smidig dans i slowmotion med flotte positurer. Men dansen och föreställningen som helhet har inte den politiska skärpa, som man kan förvänta sig. Föreställningens avslutande scenbild är dock stark och rak. Voodoo-dukken blir serverad te, som visar sig vara rött av blod. Och det är glädjande att den unga duo som kallar sig, The Mob, överhuvudtaget ger sig i kast med politiska teman i dansen.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser