Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Människor och relationer

2012-02-17

Fakta:

Namn: People
Koreografi: koreografkollektivet E.K.K.O. alias Klara Elenius, Karina Dichov
Plats: Dansehallerne, Store Carl på Carlsberg, Köpenhamn
» http://ekkoproject.net/

Det är både härligt, dynamiskt och tillför mycket att det är hela 15 dansare på scenen i den nya föreställningen People skapad av koreografkollektivet E.K.K.O. alias Klara Elenius, Karina Dichov Lund och Emma Nordanfors. Och koreografin förstår att utnyttja hela det stora scenrummet på scenen Store Carl, där dansarna gångarter utvecklas till dans med fokus på rum, riktningar, relationer och grupperingar. Många av dansarna är till och med skickliga i att använda sig av mimik.

En av föreställningens kvaliteter är valet av musiken och samstämmigheten med dansarnas rörelser, vilket gör att det hela blir mycket njutbart, även för dem som inte är vara vid dansföreställningar. Det gäller till exempel en nästan rituell ringdans, där alla dansarna på ett enkelt sätt och fina rörelsekvaliteter gör små små hopp runt i en cirkel till toner och rytmer av Björk.
Det råder stor spridning mellan de medverkande både ålders- och erfarenhetsmässigt, där bland annat en garvad dansare som Anders Christiansen fångar in betraktaren med sin starka utstrålning och rörelsekvaliteter in i minsta gestik. Även Louise Hyun Dahl går i fin kontakt med såväl gruppdanser och de mer självupptagen discodans tillsammans med Carina Raffel,och den på en och samma gång hotfulla och lekande duon mellan Jannik Elkær Nilesen och Pietro La Loggia innehåller en fin blandning av dynamik, alvar och humor.
Det är också ett rent nöje att se Pontus Petterson när han med sin smidiga flexibla kropp ger sig hän i ett solo.
Utan att vara någon märkvärdig koreografi är People ett sympatiskt projekt som avspeglar mänskliga rutiner, konflikter och drömmar i spänningsfältet mellan individ och grupp spetsat med bra musik. Man nynnar nästan vidare på Dean Martins Sway, när man lämnar teatern.

Vibeke Wern

”People” af koreografkollektivet E.K.K.O. Dansehallerne til 5. februar.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser