Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Från en annan värld

2012-02-17

Fakta:

Namn: Island of no memories
Koreografi: Kaori Ito
Ensemble: Kaori Ito, Mirka Prokešová och Thomas Bentin.
Plats: Store Carl, Dansehallerne, Köpenhamn
» http://www.kaoriito.com

Kaori Ito är från Japan, hon är utbildad till dansare i både i hemlandet och USA, men bor nu i Frankrike där hon tidigare har arbetat med de två kända koreograferna Angelin Preljocaj och Alain Platel. Tillsammans med en tjeckisk och en dansk dansare är Kaori Ito just nu på turné med verket Island of no memories, som hon själv har koreograferat och iscensatt. Verket hade premiär i Düsseldorf för ett knappt år sedan och två kvällar i februari spelades det på Dansehallerne i Köpenhamn. Besöket gav en frisk fläkt av en mycket annorlunda teatertradition.
Enligt programmet är Island of no memories en parallell värld, där det inte finns några minnen och därför ingen fruktan. En man flyr från den dagliga grottekvarnen in i denna glömskans fristad, men frågan är om han har glömt allting och därmed blivit en ren idiot? Kanske är han det, men kanske också friare och lyckligare utan minnenas ballast.
Den värld som uppenbaras i Island of no memories, är ytterst märklig och oöverskådlig. Vad är det egentligen som sker när mannen låter sina händer dansa iväg över två kvinnokroppar, som om de var ett piano, eller när han griper tag i deras armar som om de var ringande telefoner. Och vad håller kvinnan på med när hon virar in sig i ett stort stort svart rep? – förutom att det ser enormt vackert och erotiskt ut? Det främmande understryks också av föreställningens japanska ledord, de så kallade ”onomatopoetiska”, som används för att beskriva fenomen och tillstånd med likartade ljud som uppstår när fenomenen äger rum. Men orden på japanska i föreställningen klingar inte alls till de aktiviteter som de hänvisar till, i varje fall inte i en nordeuropes öron. Vi i publiken fattar inte ett enda av dessa så sinnliga ord och mycket av handlingen går oss också förbi, men ändå verkar det det som om man kanske på ett omedvetet plan tar in mycket av det som sker på scenen. I alla fall blir man djupt fascinerad av denna så sällsamma värld, som öppnar sig inför oss i Island of no memories. Man blir också mycket fascinerad av Kaori Ito, som är en otroligt fin dansare som verkar kunna göra vad som helst med sin lila späda kropp, till och med vifta med den ena lilltån. Hon kan också åstadkomma grimaser och gester så att man viker sig dubbel av skratt. Och när hon med sina japanska “onomatopoetiska” utrop dirigerar runt mannen som har tappat minnet på golvet likt en robot, utvecklar sig föreställningen i det närmaste till ett clownnummer med en vit clown som dirigerar el klumpig drummelpetter. Island of no memories är en absurd föreställning med mycket humor men den slår inte över i barnsligheter eller plattityder. Det är ett djupt originellt verk med sin makalöst särpräglade stil. Det liknar inget man någonsin tidigare har sett på scen.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser