Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Berusningens väsen

2012-02-16

Fakta:

Namn: In Absinthia
Koreografi: Pernille Garde
Regissör: Peter Kirk
Musik: Henryk Gorecki, Tom Waits
Plats: Asterions Hus
» http://www.asterionshus.dk/

”Det är tid att berusa sig! För att inte vara Tidens plågade slavar, berusa er utan uppehåll!
Med vin, med poesi eller med dygd, allt efter behag.” skrev Charles Baudelaire i Parisisk Spleen 1867.
Det är just berusningens väsen som är fokus för regissören Peter Kirks härliga cabaret-inspirerade dansteaterföreställning In Absinthia, som spelas på hans egen charmerande teater, Asterions Hus, på Refshaleøen i Köpenhamn.
Som titeln antyder, är utgångspunkten i de franske bohemers fascinerande älsklingsdryck, absint, på danska även kallad ”den grønne fe”. Oh den ljusa giftgröna färgen genomsyrar också ”In Absinthia”, som bland annat med hjälp av ljuseffekter tar publiken med på en riktig dryckesrunda, där vi såväl får uppleva berusningens glädjeämnen som den groteska vildhet som de fyra fantastiska aktörerna Martin Ammundsen, Tilde Knudsen, Kristofer Krarup och Tina Møller uttrycker.
De olika dynamiskt skiftande tablåerna som tar oss igenom den liderliga, lallande och livsfarliga berusningen , men det finns även prov på poetisk berusning, med texter av bland andra poeter som Charles Baudelaire, Inger Christensen och Oscar Wilde.
Koreografen Pernille Garde har med säker hand skapat föreställningens dans och rörelser som i några inslag verkar vara inspirerade av Pina Bauschs Kontakthof och William Forsythes Love Songs. Men koreografin fungerar väldigt bra helt igenom hela verket, där musiken antingen är av Gorecki eller Tom Waits, och det känns verkligen att Pernille Garde har hamnat i sitt rätta sammanhang i den här dansteaterföreställningen som är något av det mest lyckade som undertecknad har sett av henne.

Föreställningen spelas till den 19 februari.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser