Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 25 november 2020

Kärt troll i magisk scenografi

2012-01-23

Fakta:

Namn: Et Folkesagn
Koreografi: Bournonville
Ensemble: Den Kongelige Ballet och Det Kongelige Kapel
Plats: Operaen på Holmen i Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk/

Efter att ha vunnit ett Reumert-pris (dansk teaters svar på Guldmasken) som årets dansföreställning och mottagit de danska teaterjournalisternas pris Teaterkatten och fått positiva recensioner på USA-turnén i fjol får den danska danspubliken nu ett kärt återseende med Nikolaj Hübbe och Sorella Englunds nytolkning av August Bournonvilles Et Folkesagn.
Det är historien om de två flickebarnen, som blir bortbytta som små. Den snälla människoflickan Hilda växer upp i trollhöjden, medan den hysteriska trollungen Birthe växer upp på den fina gården Højgaard. De två pigorna känner nog på sig att de har hamnat på fel plats, men först när drifterna vaknar till liv hittar de hem till de sina.
Hilda vägrar att gifta sig med det vererstyggliga trollet Diderik, hon har istället förälskat sig i den elegante Juncker Ove i människornas värld. Och den obalanserade Birthe kan inte längre styra sitt hetsiga trolltemprament och stöter bort såväl familjemedlemmar som tjänstefolk, hon känner sig mera hemma bland de retsamma trollen.
Rollen som Birthe brukar – i denna moderna version av Et Folkesagn – vara den intressantaste karaktären. För första gången mäter Amy Watson sina krafter i den dramatiska och komiska rollen, men den annars så väl dansande solodansaren lyckas helt enkelt inte få fram det hetsiga och koleriska i sin tolkning av trollflickan. Hon spelar bara en dum och arrogant överklassflicka, som bortskämt hunsar alla andra, helt utan den överdrivna hysterin som annars är så kul och underhållande att se. Här blir Birthe bara till en av de olidliga karaktärer, som man ser alltför många av i reality-programmen på tv. Trollflickan är enormt trist, hennes tjänsteflickor är till och med skojigare och fräckare.
Föreställningens mästerliga scenografi som ser ut som pappersklipp, innehåller en hel dikesren av växtlighet och surrande insekter och är helt enkelt så överväldigande vacker att den är en ren fröjd för ögat. Det är scenografen Mia Steensgaard som har skapat denna naturpoesi. Titt och tätt får man hellre lust att förlora sig in i Steensgaards pappersklippsfiligrans, där man hela tiden hellre vill upptäcka nya spännande detaljer, än att följa själva dansen.
Men det finns en dansare som verkligen stjäl hela showen, nämligen karaktärsdansaren Lis Jeppesen, som gestaltar den lilla charmerande trollpojken Viderik, som också är barnsligt förälskad i Hilda.
Hilda och Juncker Ove – alias Susanne Grinder och Marcin Kupinski – dansar nog så lidelsefullt, men det är den lilla avundsjuka Viderik, som olyckligt trippar runt strax bakom dem som stjäl hela showen. Via Lis Jeppesens gestik och mimik är det som om, man kan se varenda lilla tanke och känsla, som rör sig i den spenslige Viderik. I Lis Jeppesens gestaltning kan Viderik läsas som en öppen bok, lätt att avläsa och förstå, och man känner innerlig sympati för honom när han får stryk av sin bror eller när han blir övergiven av Hilda. Han ser ful ut, men samtidigt är han näpen helt oemotståndlig. God och söt är han, även om han är ett fult troll – i alla fall när Lis Jeppesen gömmer sig bakom den groteska masken.
I Nikolaj Hübbe och Sorella Englunds tolkning av Et Folkesagn blir de farliga och erotiskt utmanande trollen från underjorden inte fördrivna med kristendommens makt. Som ett freudianskt inslag deltar trollen i det avslutande bröllopet mellan Hilda och Juncker Ove. Underjordens okontrollerbara drifter och lustar flyttar så att säga in i det heliga och gudi välsignade äktenskapet. Trollhöjden med allt sitt dunkla liv är här en naturlig del av övriga livet och därmed blir den gammalmodiga historien i Et Folkesagn mer anpassad för en modern publik.

Fakta:
Et Folkesagn

Koreografi: Nikolaj Hübbe og Sorella Englund efter August
Scenografi: Mia Stensgaard
Operaen

Toben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser