Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Strindbergsåret har lekts och dansats in

2012-01-22

Strindbergsåret 2012 har invigts grundligt. Med dans, som sig bör. När August Strindberg instruerade de unga skådespelarna som skulle spela Ett drömspel uppmanade han dem att lägga in dansavsnitt ”i stor Duncan-stil”. Projektioner, musik, dockspel och crossover var teatermodernisten Strindberg intresserad av.

Mats Ek har regisserat/koreograferat Spöksonaten med musicerande och dansande skådespelare på Dramaten med premiär på August Strindbergs födelsedag 22 januari. Spelplatsen är ett äldreboende och Ana Lagunas kortlockiga och framtunga rullator-tant kommer att gå till danshistorien.

Samma dag hyllades den upproriske titanen på Dramatens trappa, samt drog Stockholms stad igång sitt Strindbergsår med fest på Stockholms Stadsteater.

Den stockholmare som kunde dela sig i tre hade kunnat äta tårta och dricka bubbel hos BUS, Barnens Underjordiska Scen, där ett år av Strindbergs-drömmar är att vänta. Det var nämligen Stockholms AkutsjukBus som bjöd in till ett interaktivt event kallat FÖDELSE-kalas.
Deltagarna fick vara med om att man från den underjordiska scenen sprängde ny mark. Över hela scengolvet sprang arbetare iförda brandgula skyddskläder och hjälm. Ibland ljöd en varningston och plötsligt kom en rökpuff ur en mystisk tunnelöppning.
Mitt på golvet vilade ett stort vitt ägg som plötsligt började skaka och rulla.
Ingen mindre än August själv segade sig ur ägget, fullfjädrad med mustasch och hög hatt! Det var bara för de omgivande lekarna att klippa av navelsträngen och strax satte han sig sedan vid pianot och började spela blues.
Alltsammans dokumenterades av ett team journalister, med stora skyltar med PRESS, iförda präktiga 1950-tals kläder i samma fina anakronistiska stil som de snälla sjuksystrarna, eller lekarna, som serverade saft, tårta och kaffe till alla människobarnen som deltog i leken genom att bära runt på skyltar med Strindbergscitat.
Det är något speciellt när ett litet barn bär omkring på en skylt med Indras dotters replik ur Ett drömspel: ”Det är synd om människorna.”
Det är just denna replik som BUS tar fasta på under sin innevarande produktion, ett Drömspa av August Stringdberg, och detta första SPA-tag togs just på söndagen den 22 januari.
Se vidare www.underjordiska.com

Fler Nyheter

Annonser