Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Intimitet och rastlöshet

2012-01-22

Fakta:

Namn: Rhapsody: Rocking och
Koreografi: Kim Brandstup och Tim Rushton.
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Kulturværftet, Helsingør
» http://www.danskdanseteater.dk/

Dansk Danseteater har kört igång sitt turnéprogram Rhapsody som innehåller nya verk av Kim Brandstup och Tim Rushton.

Tim Rushton har fått den riktigt goda idén att bjuda in den London-baserade danska koreografen Kim Brandstrup, till att komma hem och skapa ett verk till Dansk Danseteaters nya turné-program Rhapsody, så att publiken runtom i hela landet kan stifta bekantskap med den internationellt ryktbare danske koreografen.
Rocking kallar Kim Brandstrup sitt nya verk, som i sex fina duetter som med totalt sex dansare uppehåller sig vid att bli vaggad eller gungad, både helt konkret i musik och rörelse och i överförd bemärkelse.
I likhet med i en musikalisk rapsodi avlöser den ena duetten den andra i ett 35 minuter långt kontinuum.
Höjdpunkten i Rocking är den sista mycket stämningsfulla duetten dör de härliga dansarna Alessandro Souza Pereira och Adi Amit till Tarquino Merulas förunderliga barock-vaggevisa kärleksfullt, känslosamt och smärtsamt omväxlande omfamnar varandra, vaggar tillsammans och skiljs åt.
Alla de sex duetterna är typiskt för Kim Brandstrup koreograferade med stor musikalitet till väl valda klassiska verk av bland annat Bach och Mozart. Därför var det förargligt, att musikens ljudkvalitet till den mycket väldansade Rocking var så dålig på Kulturværftet i Helsingør, där Dansk Danseteaters turné startade den 17 januari.

Som en total motvikt till Kim Brandstrups intima duetter står Tim Rushtons nya gruppverk Rhapsody, där man redan från starten ser rastlöshet och oro i kroppen hos de åtta stridsberedda dansarna.
Det karakteristiska stampandet i golvet är effektfullt till John Adams repetitiva, pulserande musik, och det finns fina inslag med nervösa ryckiga rörelser till stråkarnas darrande toner.
Det ser flott ut när dansarna med lyftade armar skrider iväg på rad som en grekisk fris. Men Rushrtons fragmenterade koreografi saknar i likhet med rastlösheten en riktning. I gengälld är dansarna väl fokuserade i sina rörelser.

Dansk Danseteter turnerar runtom i Danmark med Rhapsody till och med 15 mars, men kommer även till Båghallarna i Malmö den 6 februari och kan ses i Dansehallerne på Carlsberg 22-25 februari.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser