Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Ombytta roller

2012-01-21

Fakta:

Namn: Rocking & Rhapsody
Koreografi: Kim Brandstrup & Tim Rushton
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Kulturværftet, Helsingør
» http://www.danskdanseteater.dk/

I folkdans, sportdans och balett är det oftast mannen som för kvinnan och leder henne runt på dansgolvet och presenterar henne, men så är det verkligen inte i Kim Brandstrups nya verk Rocking med Dans Danseteater.
Här dansar kvinnorna närapå männen till döds i en rad snabba små pas de deuxer, där det ena paret avlöser det andra på scenen.
Kvinnorna driver fram sina partners, kastar iväg dem, svingar runt dem och styr runt dem på scenen i snabbt fart. Den vilda dansen äger rum till tonerna av Mozart och Bach och varar ända tills de utmattade unga männen faller i armarna på sina uthålliga amasoner. Eller tills helt enkelt männen drattar omkull på scengolvet – totalt utpumpade. I dessa närapå street-aktiga “floorwars” mellan könen besitter den holländska dansaren Milou Nuyens en särskild känsla och dansar med otroligt rappa fötter. Hon är ett lysande energiknippe och utstrålar smittande dansglädje.
Till passionerad operamusik ligger en ung kraftlös och sönderdansad man slutligen i famnen på en sittande kvinna. Ett pietá-sceneri a la Michelangelo. De konsthistoriska referenser som avslutar Kim Brandstrups Rocking fortsätter i kvällens andra verk, Rhapsody, av Tim Rushton.
Iförda eleganta unisex-tunikas med referenser till antiken men med moderna snitt och design-ränder här och där visar sig dansarna på scenen. Längsamt går de på rad ända framme längs scenkanten, så det blir ingen djupverkan från det mörka scenrummet. Med röselser som närapå är i slowmotion liknar de närapå en romersk relief med människor i teatrala positioner. Denna tablå är mycket faschinerande och liknar gammal folklig kjedjedans fågad och förevigad i gips. Men Rhapsody är mer än antika hänvisningar, det är också stampande steg och kantiga och hackiga rörelser som förefaller mekaniska på ett mystiskt futuristiskt och djuriskt sätt. Det är något hårt ja i det närmaste rått över Tim Rushtons nya verk, men samtidigt även ett härligt skönt flyt.
Likt raketer hoppar dansarna jämfota rakt upp i luften som om de hade en motor gömd i sig. En motor som också står dem till att stå och gungaa på stället. Som om motorn gick på tomgång.
Efter sin flört med det showpräglade och jazziga verket Love Songs är Tim Rushton lyckligtvis tillbaka i den mer abstrakta och utmanande avdelningen. Därtill är musiken mycket spännande Shaker Loops av John Adams.
Rhapsody betyder bland annat fragmentariskt, och det är verkligen verket – och hela programmet på det hela taget. Men med massor av små påbörjade berättelser som åskådaren själv kan bli inspirerad av och själv dikta vidare på.

Dansk danseteater tar med detta program på turne i Danmark samt Tyskland och kommer även till Båghallarna i Malmö den 6 februari.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser