Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 03 mars 2021

Den Kongelige Ballet i Paris

2012-01-10

Ikväll ger Den Kongelige Ballet sin sista och femte föreställning av Bournonvilles Napoli i sin nya neorealistiska 50-talstappning på Palais Garnier i Paris.
Det äralltså en franskättad balettmästares verk som Parisoperan har valt att ge ur den Konelige ballets repertuar, men det Napoli och flera andra Bournonvillebaletter är ju samtidigt omisskännligt danska och ingår dessutom i Danmarks nationella kulturkanon.
DAgstidningen Le Figaros recensent Ariane Bavelier tycker att den av Nikolaj Hübbe och Sorella Englund omgjorda versionen av Napoli är alltför förändrad. Men hon gläder sig åt att den tredje akten håller stilen: ” Au IIIe acte, on retrouve enfin Napoli: les quarante minutes de divertissement du mariage dans le plus pur Bournonville interprété avec une aisance magistrale, surtout par les garçons, font oublier le massacre des deux premiers actes. ” (I tredje akten är Bournonville tillbaka, de 40 minuternas bröllopsdivertissement av ren Bournonvillestil tolkas enormt förtjusande, särskilt av pojkarna, vilket gör att man hinner glömma de två första akternas förstörelse.)

Se vidare
http://www.operadeparis.fr/Saison_2011_2012/Ballets/Ballet-Royal-du-Danemark/detail/

Fler Nyheter

Annonser