Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Juleglädje med tomtedans och champagne

2011-12-20

Det rådde ett extra tjockt myller av tomtar och änglar på Nordiska museets stengolv i måndags under årets Juldans under ledning av Dans i Skolans Cecilia Björklund Dahlgren. Anledningen var att man för första gången hade fått en gran att ha med i koreografin.
I dansen om Järven och riporna kunde järvarna lura under grankvistarna och när tomtarna, i år en blandning i olika åldrar från Gamla Stan och Skärholmen gav sig hän i långdans fanns det alltså en jättelik gran att sno runt ikring.
Dansen skedde dels till inspelat ackompanjemang, men det var som allra bäst när den världsberömda pianisten Roland Pöntinen spelade till dansen, bland annat den från Disney välkända Marche militaire av Franz Schubert. Han gav även några konsertanta stycken tillsammans med klarinettisten Martin Fröst.
På moderna Dansteatern firade man den 20 december avslutningen av en synnerligen intensiv säsong med billigaste sortens Blanc de Blanc, men den var i alla fall från distriktet Champagne. Mitt på scengolvet vilade en jättelik trave med flera tusen exemplar av tredje delen av konstprojektet The Swedish Dance History. Inte nog med att det var julklappsutdelning av denna bok, samtidigt bjöds även på mat och entusiastiska medlemmar i in konstgruppen Inpex försökrade att projektet som visserligen har ett namn som får det att låta som en historiebok, istället handlar om att påverka framtiden och att projektet ska fortgå i 20 år.
Mer om Moderna Dansteaterns innehållsrika säsong på http://mdtsthlm.se/

Mer om konstprojektet The Swedish Dance History http://www.inpex-universe.org

Se även http://www.dansiskolan.se/

Fler Nyheter

Annonser