Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Äntligen klart med Dansmuseets nya hemvist

2011-12-10

Dansmuseet har skrivit under ett avtal med Statens fastighetsverk om att flytta några kvarter västerut till Drottninggatan 17. De nya lokalerna, är precis som de nuvarande belägna i bankpalats, men är dock inte lika pampiga och heller inte riktigt lika rymliga.
I ett pressmeddelande från Statens fastighetsverk säger sig dock Erik Näslund vara nöjd, framför allt med det nya läget:
”Vi får det något mindre men den nya lokalen är mer yteffektiv och lättdisponerad. Det expansiva läget väger också upp.”
Vårt i världen helt helt unika Dansmuseum har flyttat många gånger sedan det 1950 etablerades i de lokaler i Operan som numera heter Gustav III:s kafé. Sen hamnade museet i det nybyggda Filmhuset på Gärdet, Därefter ännu längre ut från centrum i en luxuös villa i Diplomatstaden. Så kom museet åter tillbaka till City och det nyöppnade Dansens Hus och fick alltid gott om besökare i samband med dansens hus premiärer. När Erik Näslund hade efterträtt Bengt Häger som museichef såg han till att flytta till det nuvarande burgna bankpalatset vid Gustav Adolfs torg 22–24. Här utvecklades en livlig programverksamhet med många dansföreställningar och ett populärt cafe, och många trodde nu att Dansmuseet äntligen hade hittat hem. Besvikelsen var stor och protestlistorna omfattande, när det visade sig att Dansmuseet än en gång skulle ryckas upp från etablerad hemvist. I samband med Rosenbads renovering fick regeringen upp ögonen för den utmärkta byggnaden, därtill förenad med regeringskvarteren med kulvertar som politiker tycker om att ha för sin säkerhets skull.
Just nu pågår som bäst projektering av de kommande lokalerna på Drottninggatan och snart sätter renoveringen av igång inför flytten som beräknas ske under våren 2013.
På det kommersiella stråk där Dansmuseet nu hamnar, har man Kulturdepartementet mitt emot sig och en korvmoj strax vid sidan om. Kanske kommer den att få konkurrens från Dansmuseets planerade kafé.
”Vi planerar för en entré mot Jakobsgatan/Jakobstorget, från museets tilltänkta restaurang och café. Det här är i princip den enda soliga platsen på hela Drottninggatan. Det vill vi ta vara på. Tanken är att vi redan nästa år ska återplantera de träd som tidigare stod här. Det här skulle kunna bli en fin och välbehövlig plats för andhämtning i stadspulsen, säger Charlotta Andersson, på Stockholms fastighetskontor

Ann-Marie Wrange

Se vidare

www.sfv.se/cms/sfv/aktuellt/press/press_2011/november_december/dansmuseet.pdf

Fler Nyheter

Annonser