Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

”Skulle du vilja se den här föreställningen? ”

2011-12-08

Fakta:

Namn: Skulle du vilja se den här föreställningen?
Regissör: Frida Röhl
Musik: Dror Feiler
Ensemble: Bland andra medverkar Sandra Medina, Tove Sahlin, Johanna Skobe och Niklas Wedin
Plats: Teater Tribunalen , Stockholm
» http://tribunalen.com/

Ja eller nej? Vill du se det här? Och som vanligt skulle jag vilja svara med något mittemellan: jo, men inte så här. Att välja, både i filosofisk mening och mer likt tv-show-kulturens flipp eller flopp är den bärande frågan i Teater Tribunalens uppsättning i samarbete med Bastardproduktion.

Frida Röhl har regisserat fyra aktörer på mjukt lergolv i terrakotta, med levande ljus och en stor, öppen flygel. Där spelas det och knäpps på strängarna i Dror Feilers gnisslande, envetet svirrande och försiktigt närvarande musik.

På lördagen var jag på en dansinstallation av Cristina Caprioli och kände mig förflyttad till New York och 1960-talet. Och nu, svisch, en måndagskväll och jag sitter på en überbrettl 1905, i Berlin kanske.
Textfragmenten singlar kring dagsaktuella trivialfrågor mixade med flagor från Freud och om man citerar Wittgenstein eller bara refererar till honom kan jag inte säga säkert. Litterär kabaret, lite dans, allkonstverk och bildkonstnära. Dansen är ironiskt nästan-klassisk, ganska roligt gjort av Sandra Medina.

I det vida, vackra scenrummet finns också en mekanisk svan, inte så fin som Åsa Unander-Scharins robotsvan, men ändå rörlig. Den fäller ihop sina utställda vingar ett par gånger. Bakom svanen på en smal upphöjd scen står eller sitter fyra nakna kvinnor i övre medelåldern. Svan-symbolik finns det gott om i kulturen, här tänker man närmast på Leda och svanen, kanske beroende på de nakna kvinnorna.

Som publik blir vi hela tiden anmodade att svara ja eller nej på långa rader frågor, ömsom vardagliga, ömsom mer högtflygande. För det mesta ät det omöjligt att svara så enkelt som med ett ja eller nej, vilket skulle bevisas.

Frågorna som ställs är ofta väsentliga. Angelägna, faktiskt. Men en sjusärdeles monotoni infinner sig, trots de många sceniska elementen.

Skulle du vilja se den här föreställningen? spelas på Teater Tribunalen, Hornsgatan 92 på Södermalm till och med 12 december.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 7 dec 2011,

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser