Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

60-talets experiment ett halvsekel senare

2011-12-07

Fakta:

Namn: Cover 22
Koreografi: Cristina Caprioli
Plats: Dansens Hus lilla scen, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Om det varit 1962, en källare i New York. Det är faktiskt ett problem att det är femtio år senare och någon annan stans i världen.

Varje konstnär är i sin fulla rätt att prova sig fram, undersöka och också att ta upp gamla trådar. Men om man väljer att möta en publik, att visa sin undersökning för en publik, måste man också tänka på hur betraktarna ska mötas.

Kanske de, det vill säga vi, inte ska ses som betraktare? Kanske vi är en slags försöksmaterial som i Cover 22 koreografen Cristina Caprioli använder för att se hur hennes idé fungerar.

Rummet är svart och svagt belyst, utom från starka strålkastare i rummets hörn. Hur du än vänder dig får du starkt ljus i ögonen och måste blända av med en hand, eller vrida huvudet så att någon annan som sitter på de utställda pallarna skymmer ljuset. Tre dansare sitter bland oss, ett tjugotal tappra, och de, dansarna, flyttar sig ibland, närmar sig någon av oss. Frågan om en av dem försöker bita mig i axeln; jag anser att hon bara lutade sig nära min axel, en medtittare hävdar bestämt att jag blev biten. Borde jag inte ha märkt det?

Framförallt laborerar man här med ljud och mest med remsor av sandpapper som fästs på dansarnas armar, fingertoppar eller bakar så att det uppstår svaga skrap- och rispljud, förstärkta med mikrofoner.

Lågmält, mörkt och möjligen intressant för koreografen; Cover 22 ingår i hennes projekt After Cover för Dans- och Cirkushögskolan. Jag anstränger mig stenhårt och försöker intensivt uppleva rummet, rymden, ljuden, svärtan. Det är bara tråkigt och jag ser inte att någon ingång erbjuds för mig som betraktare att i någon mening delta. Jag borde väl börjat bitas själv, men satt snällt och artigt stilla som alla andra i en timme. Och tänkte på New York och 60-talet.

Glädjande att Capriolis Träd (för egna kompaniet CCAP) visas för förskola och skola under januari på Dansens Hus. En digital skog som alla får besöka, så minns jag den; både vacker, fantasifull och intressant.

Cover 22 ges på lördagar i december och januari kl 13, nämligen lördag 10 december 2011,
lördag 21 januari 2012 och
lördag 28 januari 2012

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 5 december 2011

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser