Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Lekfullt och energiskt

2011-11-24

Fakta:

Namn: Fullkominn dagur til drauma (En perfekt dag för drömmar)
Koreografi: Anton Lachky,
Musik: Guiseppe Verdi och Luigi Cherubini.
Ensemble: Íslenski dansflokkurinn, Isländska Danskompaniet (ID)
Plats: Borgarleikhúsið, Stadsteatern i Reykjavík
» http://www.id.is

Isländska Danskompaniet (ID) började sin höstsäsong med världspremiär av föreställningen Fullkominn dagur til drauma (En perfekt dag för drömmar), på Stadsteatern i Reykjavík, Borgarleikhúsið. Ett resultat av samarbetet med den slovakiska koreografen och dansaren Anton Lachky och åtta dansare, varav två är alldeles nyutbildade.
 Jag såg föreställningen i början av oktober och blev onekligen imponerad av gruppens tekniska styrka ibland med energisk dansglädje i ett lekfullt verk.
Nykomlingarna fick verkligen blomma ut, Þyrí Huld Árnadóttir med sin egendomligt kraftfulla närvaro, och Ásgeir Helgi Magnússon med finslipad elegans.
Idén var drömsk föreställning där allt kan hända, snarare än berättelse med början och slut. Och det blev en intensivt dansad dröm, i ett något kaotiskt verk. Nutida dansspråk i en kontrast till klassisk musik från artonhundratalet: Guiseppe Verdis vackra Requiem, samt Requiem in D-moll av Luigi Cherubini.
Koreografens bakgrund i folkdans lyste igenom ibland, som när en vardagsaktig rörelse eller reaktion utvecklades till en dansrörelse som gav en ahakänsla och fick en att tänka: just det, så här kanske det danssteget en gång har blivit till.
Anton Lachky (f. 1982) har dansad med Akram Khan Company och är medlem av dansgruppen Les SlovaKs Dance Collective, som han var med om att grunda tillsammans med dansande ungdomsvänner.

Konstnärlig ledare för ID är Katrín Hall och under hennes ledning sedan 1996 har utvecklingen gått från klassisk balett mot nutida dans och ett danskompani som turnerar internationellt flera gånger om året.

Kristín Bjarnadóttir

Fler Föreställningar

Annonser